Economist: Criptomonedele au paralele „îngrijorătoare” cu creditele care au declanșat criza globală din 2008

31 Ian. 2022, 12:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Ian. 2022, 12:25 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a lansat un avertisment amenințător cu privire la piața volatilă a criptomonedelor, comparând-o cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârșitul anilor 2000, relatează CNBC.

Într-un articol de opinie publicat în The New York Times, Krugman a declarat că „vede paralele inconfortabile” între criptomonede și criza subprime din SUA, care a îngenuncheat întreaga piață imobiliară și a declanșat criza financiară globală din 2007-2008.

„Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii pieței subprime de acum 15 ani”, spune Krugman în articol, potrivit Mediafax.

Criza subprime a fost, în esență, rezultatul faptului că băncile au acordat împrumuturi unor persoane cu un risc mai ridicat, într-o perioadă în care ratele dobânzilor erau scăzute și prețurile locuințelor erau în creștere. Odată ce piața a devenit saturată, proprietarii de locuințe s-au trezit cu capitaluri proprii negative, în imposibilitatea de a-și rambursa împrumuturile, ceea ce a dus la pierderi mari pentru creditori.

Krugman spune că investitorilor în criptomonede li se vând, în mod similar, produse financiare speculative fără a înțelege cu adevărat riscurile implicate. Krugman este un cunoscut critic al Bitcoin, comparând anterior criptomoneda cu o schemă Ponzi.

Totuși, laureatul Premiului Nobel nu este convins că criptomonedele reprezintă un risc sistemic: „Cifrele nu sunt suficient de mari pentru a face asta”.

Întreaga piață cripto valorează aproximativ 1.700 de miliarde de dolari, potrivit datelor CoinGecko.

Bitcoin și alte monede digitale au scăzut puternic în ultimele săptămâni. La un preț de puțin peste 37.000 de dolari, cea mai importantă criptomonedă din lume se află în prezent la aproximativ 46% de la maximul său record din noiembrie, de aproape 69.000 de dolari. La momentul de vârf, întreaga piață cripto valora în total 3.000 de miliarde de dolari.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău