Economiştii trag un semnal de alarmă: Deflaţia din China s-ar putea transforma într-o problemă la nivel global

24 Aug. 2023, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Aug. 2023, 15:17 // Actual //  bani.md

Dificultățile economice cu care se confruntă China au generat temeri legate de apariția unor presiuni deflaționiste, cu posibile repercusiuni la nivel global. Potrivit economiștilor, această problemă ar putea să se accentueze în trimestrele următoare, ceea ce ar putea afecta economiile din întreaga lume, relatează CNBC.

Recentele date economice au arătat o deteriorare semnificativă a fundamentelor economice ale Beijingului. Datele din luna iulie au fost în mare parte sub așteptări, iar cifrele privind șomajul în rândul tinerilor au crescut la niveluri record, determinând chiar suspendarea publicării acestor cifre de către Biroul Național de Statistică.

Problemele din sectorul imobiliar chinez au fost amplificate de criza provocată de dezvoltatorul Country Garden, care se confruntă cu dificultăți financiare semnificative și a ajuns în pragul incapacității de plată. Totodată, gigantul imobiliar Evergrande Group, puternic îndatorat, a solicitat protecția împotriva falimentului în Statele Unite.

Un alt semnal îngrijorător este scăderea indicelui principal al prețurilor de consum din China cu 0,3% în iulie, înregistrând deflație pentru prima dată în mai bine de doi ani. Această situație contrastează cu marile economii din Occident, care se confruntă cu inflație crescută.

Economiștii atrag atenția că aceste presiuni deflaționiste din China ar putea avea un impact asupra piețelor globale. În contextul în care China rămâne un important producător mondial, slăbiciunea economică a acestei țări și scăderea prețurilor ar putea afecta piețele la nivel global. Totuși, această situație poate fi o veste bună pentru băncile centrale occidentale în lupta lor împotriva inflației ridicate.

Deși economiile occidentale au confruntat cu inflație ridicată după ieșirea din pandemia COVID-19, China nu a avut aceeași dinamică, datorită capacității sale interne de producție. Cu toate acestea, cererea internă a scăzut în ultima perioadă, lăsând China cu capacități nefolosite în sectorul manufacturier.

Cu scopul de a stopa deprecierea rapidă a monedei chineze, banca centrală a Chinei a luat măsuri pentru a încetini această tendință. Totuși, piața și investitorii sunt încă îngrijorați în privința eficienței acestor măsuri în redresarea situației economice.

Pe fondul acestor semnale, economiile globale urmăresc cu atenție evoluția situației economice din China și potențialele sale implicații la nivel mondial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO