EDITORIAL | Decizia fiecărui cetățean înseamnă viitorul întregii Moldove

08 Oct. 2024, 09:11
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
08 Oct. 2024, 09:11 // Slider //  bani.md

Majoritatea cetățenilor moldoveni sunt deja europeni, fie au un pașaport românesc, italian, francez, portughez, german, fie că au familiile stabilite în UE de mulți ani. Referendumul care urmează le va confirma aspirațiile și viziunile despre viitor, pace, prosperitate, alături de cei dragi.

Alții știu de la televizor, de la radio, de pe internet sau de pe paginile din cărți și ziare că în Uniunea Europeană oamenii sunt mai prosperi, au salarii mai mari, nivel mai înalt de siguranță socială și trai mai bun.

Sunt și sceptici, care nu cred în viitorul european al Moldovei, dar care pot fi convinși prin exemple concrete. Au rude, care lucrează în Polonia și au reușit în scurt timp să adune bani pentru a face reparație. Au copiii, care au mers să studieze în România și se pot angaja acum oriunde în UE. Au prieteni, care au revenit din Spania cu mașini noi. Sau au vecini care, după ce au revenit din Austria, și-au deschis o afacere din banii câștigați.

Frământările politice de la Chișinău au fost mereu despre geopolitică. Despre Est sau Vest, despre SUA, UE și România sau Rusia. Odată ce referendumul pentru aderarea Moldovei la UE trece, integrarea europeană devine obiectiv național, inclus în legea supremă. Astfel, orice guvernare, de centru, dreapta sau stânga, de orice culoare politică, nu va mai putea opri parcursul european.

Precum anunța anterior și președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, prin intermediul unui referendum, poporul Republicii Moldova își exprimă opinia despre cele mai importante probleme ale societății și ale statului. Rezultatele referendumului, odată ce este validat, vor demonstra că moldovenii sunt europeni și că au aspirații europene. Voturile exprimate vor avea putere juridică supremă, fără confirmare din partea Parlamentului de la Chișinău.

Pentru ca referendumul să fie validat, 1/3 dintre alegătorii înscriși pe listă trebuie să se prezinte la urne. Dacă mai mult de jumătate dintre ei votează „DA”, obiectivul de aderare europeană va fi inclus în Constituție. În caz contrar, moldovenii cu aspirații europene nu vor renunța la visul de integrare a țării în UE.

Rezultatul votului, odată validat de către Curtea Constituțională, va fi publicat într-o ediție specială a Monitorului Oficial. Hotărârea se consideră adoptată în ziua desfășurării scrutinului.

Orice proces electoral, de fapt, înseamnă puterea poporului de a-și decide viitorul. Orice vot este important, iar comparativ cu prezidențialele, la referendum turul doi nu va exista.

Oriunde s-ar afla, în Republica Moldova, în România, în SUA, în Japonia, în Rusia, în Islanda sau în oricare altă țară, cetățenii noștri sunt așteptați la votare, pentru a spune „DA” sau „NU” integrării europene. Decizia fiecăruia dintre ei va însemna viitorul întregii țări.

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Voi ce veți răspunde la referendum?

Autoare: Victoria Laur, jurnalista Grupului Media Realitatea

Realitatea Live

08 Oct. 2024, 13:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 13:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Companiile chineze au început să oprească livrările de materii prime farmaceutice pentru producția de medicamente în Rusia, a declarat președintele companiei farmaceutice „Akтивный компонент”, Alexander Semenov.

„După ultimul pachet de sancțiuni, există un nivel de coduri TN VED, în care sunt specificate intermediarile, activele și reactivii care sunt deja interziși pentru livrare în Rusia. Ne confruntăm cu aceasta ca producători de substanțe farmaceutice. Aceleași companii chineze impun deja restricții pentru anumite poziții”, a declarat Semenov la forumul BIOPROM-2024, conform „Kommersant”.

Semenov a adăugat că situația livrărilor se va agrava în viitor. El a subliniat că în Rusia este imposibil să se organizeze producția de materii prime fără „preferințe pe termen lung” din partea statului.

Anterior, Semenov a evaluat cota substanțelor rusești pe piața internă la 8-10%. Conform datelor RNC Pharma, dependența producătorilor ruși de materiile prime străine ajunge la 80%. Peste două treimi din importuri provin din China și India.

După începutul războiului din Ucraina, industria farmaceutică din Rusia s-a confruntat cu probleme în importul materiilor prime, ceea ce a condus la creșterea prețurilor medicamentelor. Potrivit statisticilor DSM Group, în 2023 Rusia a importat 12.847 tone de substanțe, comparativ cu 17.199 tone în 2022. Pe fondul deficitului, prețul substanțelor a crescut cu 26% în 2023, atingând 116 dolari pe kilogram.

Din cauza problemelor de livrare a materiilor prime pentru fabricarea medicamentelor și a retragerii de pe piața rusă a producătorilor internaționali de medicamente, numărul medicamentelor disponibile în Rusia a scăzut brusc. În 2023, din sortiment au dispărut 2.200 de poziții comerciale, conform DSM Group. La sfârșitul anului, în farmacii au fost disponibile 19.400 de medicamente, cu 11% mai puțin decât în anul precedent.

Ministerul Sănătății din Rusia a inclus în 2023 158 de medicamente, inclusiv antiseptice de bază, analgezice, hormoni și vaccinuri, în partea închisă a registrului de stat al medicamentelor, în legătură cu care autoritățile prevăd un risc de deficit. Într-un an de război în Ucraina, lista „medicamentelor deficitare” s-a extins cu 58 de poziții, crescând cu 50%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău