Rusia vrea „sute” de rachete din Iran și oferă în schimb un sprijin militar „fără precedent”, susține Marea Britanie

10 Dec. 2022, 20:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2022, 20:21 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit rapoartelor, oficiali înalți ai administrației Biden spun că Rusia ar putea oferi Iranului sisteme de apărare aeriană și elicoptere ca parte a sprijinului său.

Rusia caută să-și asigure o aprovizionare masivă de rachete balistice din Iran și, în schimb, oferă țării sprijin militar „fără precedent”, a declarat vineri un reprezentant de vârf al Marii Britanii.

„Rusia încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice. În schimb, Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic”, a declarat Barbara Woodward, reprezentantul permanent al Regatului Unit la Națiunile Unite.

Ea a spus că Consiliul de Securitate al ONU este „îngrijorat de faptul că Rusia intenționează să ofere Iranului componente militare mai avansate, ceea ce ar permite Iranului să-și consolideze capacitatea de armare”.

Woodward nu a detaliat și nu a specificat cum ar putea arăta, exact, suportul militar și tehnic – sau componentele avansate. Înalți oficiali ai administrației Biden au declarat însă pentru NBC News că transferul de echipamente include sisteme de apărare antiaeriană și elicoptere.

Casa Albă a atras vineri atenţia în mod serios asupra „parteneriatului militar la scară largă” din ce în ce mai aprofundat dintre Moscova şi Teheran, anunţând cu aceeaşi ocazie noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP.

În timp ce Iranul furnizează deja armatei ruse drone care sunt folosite în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a indicat că, în schimb, Rusia „oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent”, ceea ce „le transformă relaţie într-un parteneriat complet de apărare”.

Această evoluţie este dăunătoare pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi comunitatea internaţională, a adăugat el, anunţând sancţiuni împotriva a trei entităţi ruseşti deosebit de active în achiziţionarea de drone iraniene, scrie Agerpres.

Potrivit serviciilor secrete americane, Moscova şi Teheranul intenţionează în special să lanseze o producţie comună de drone „ucigaşe” în Rusia, a spus John Kirby, fără a oferi mai multe detalii despre stadiul acestui proiect. A amintit, de asemenea, că Iranul se gândeşte să vândă Rusiei „sute” de rachete balistice, informaţii pe care americanii le-au făcut deja publice. „Ajutorul merge în ambele sensuri”, a asigurat John Kirby.

Moscova, la rândul ei, se pregăteşte, potrivit Statelor Unite, să ofere Iranului echipamente „sofisticate”, elicoptere, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de luptă, a mai spus Kirby.

Piloţii iranieni au început antrenamente în Rusia pe avioane de luptă ruseşti SU-35, iar „Iranul ar putea primi avioane anul viitor”, ceea ce „ar creşte semnificativ capacităţile aeriene ale Teheranului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

În ceea ce priveşte noile sancţiuni anunţate vineri împotriva Rusiei, Departamentul de Stat a clarificat că acestea vizează trei entităţi însărcinate cu achiziţionarea de drone din Iran, transportarea acestora şi instruirea personalului rus pentru utilizarea lor, în special în Ucraina „în atacuri pe scară largă asupra infrastructurii civile”. Este vorba de Forţele Aerospaţiale Ruse (VKS), Centru de Stat pentru Aviaţie fără pilot 924 şi Comandamentul Transporturilor Militare (VTA), potrivit unui comunicat.

Statele Unite iau în considerare, de asemenea, potrivit lui John Kirby,”alte măsuri de control al exporturilor” menite să „restrângă accesul Iranului la tehnologii sensibile”.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahtul Alfa Nero, aparținând miliardarului rus Andrei Guriev (locul 17 în clasamentul miliardarilor ruși din 2024 realizat de Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari), a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, relatează Bloomberg, citându-l pe ambasadorul Antigua și Barbuda în SUA, Ronald Sanders. Numele noului proprietar al navei nu a fost dezvăluit, invocându-se un acord de confidențialitate.

Reprezentantul cumpărătorului anonim, brokerul Northrop & Johnson, Richard Higgins, a declarat că valoarea reală a iahtului este mult mai mare decât prețul de vânzare de 40 de milioane de dolari. „Autoritățile din Antigua și Barbuda trebuiau să vândă iahtul,” a explicat brokerul. El a mai menționat că noul proprietar al Alfa Nero este un european care, cel mai probabil, va pune iahtul pe piața de charter.

Pentru întreținerea iahtului, din bugetul Antigua și Barbuda se alocau lunar peste 100 de mii de dolari, sau 28 de mii de dolari pe săptămână (în comparație, PIB-ul pe cap de locuitor în această țară este de 21,5 mii de dolari). Potrivit Wall Street Journal, această sumă includea salariul căpitanului italian, precum și cheltuieli de 2 mii de dolari pe zi pentru combustibilul diesel necesar funcționării aerului condiționat, deoarece, fără acesta, în două zile iahtul s-ar putea acoperi cu mucegai, afectând atât nava, cât și obiectele de artă de la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău