Elveţia nu îngheaţă activele ruseşti la insistenţa Ucrainei. Dreptul la proprietate este inviolabil

06 Iul. 2022, 06:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2022, 06:37 // Actual //  bani.md

Elveţia se opune planului Ucrainei de a beneficia de pe urma activelor ruseşti blocate în conturile din străinătate. Preşedintele elveţian Ignazio Cassis susţine că încălcarea drepturilor de proprietate ar crea un precedent periculos şi ar avea nevoie de o justificare legală pentru a pune în practică o astfel de directivă.

Drepturile individuale de proprietate sunt consacrate în articolul 26 din Constituţia Elveţiei şi „orice limitare a drepturilor fundamentale trebuie să fie justificată de interesul public”.

„Trebuie să acordăm cea mai importantă atenţie dreptului fundamental al persoanelor, pentru că acum putem lua o decizie, care este perfectă pentru situaţia din Ucraina, dar creăm posibilitatea de a ne îndepărta de interesul cetăţeanului şi a da mai multă putere statelor”, a declarat Ignazio Cassis.

Planul Ucrarinei de a confisca până la 500 de miliarde de dolari din activele ruseşti blocate cu scopul de a finanţa redresarea ţării a întâmpinat o rezistenţă fermă din partea Elveţiei.

Preşedintele Ignazio Cassis a respins planul şi susţine că asigurarea dreptului de proprietate este fundamentală într-o democraţie liberală.

„Dreptul de proprietate este un drept fundamental, un drept al omului. Trebuie să vă asiguraţi că cetăţenii sunt protejaţi împotriva puterii statului. Aceasta este ceea ce numim democraţii liberale”, a declarat Cassis.

Activele ruseşti cu o valoare cuprinsă între 300 şi 500 de miliarde de dolari au fost sechestrate la nivel global însă în Elveţia, Cassis a amânat problema în parlament şi a fost supus presiunii de a introduce legi care să permită confiscarea bunurilor. Elveţia nu este de acord cu sechestrul impus asupra proprietăţii private dacă serveşte unor scopuri politice.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău