,,Eu știu să folosesc rațional energia”! La ediția a II-a a concursului au participat peste 500 de elevi din țară

18 Mai 2022, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mai 2022, 10:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Peste 500 de elevi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova au depus lucrări în cadrul concursului de desen și pictură pentru copii ,,Eu știu să folosesc rațional energia”, ediția a II-a. Participanții la concurs au dat dovadă de creativitate și ingeniozitate. Cele mai bune lucrări vor fi premiate de organizatorii concursului. Câștigătorii vor fi aleși săptămâna viitoare.

Concursul a avut drept scop promovarea eficienței energetice și a energiei regenerabile în rândul tinerei generații și stimularea copiilor în a-și expune viziunea despre eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă.

Perioada de participare la concurs s-a încheiat pe data de 8 mai curent, lucrările urmând a fi evaluate, ulterior desemnați învingătorii. Pe parcursul săptămânii viitoare, vor fi aleși câștigătorii, urmând să primească premiile, oferite de către partenerul concursului.

Toți copii vor primi diplome de participare, iar cele mai reușite lucrări desemnate de juriu, vor fi premiate conform categoriilor de vârstă, după cum urmează:

  • Categoria de vârstă 6 -10 ani (3 premii);
  • Categoria de vârstă 11-16 ani (3 premii).

Concursul a fost lansat de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) fiind susținut de sponsorul general Orange Moldova, precum și de partenerii media printre care se numără Bani.md și Realitatea.md.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău