În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

18 Mai 2022, 09:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mai 2022, 09:50 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Membrii formației „Zdob și Zdub” și Frații Advahov, care ne-au reprezentat țara la competiția muzicală Eurovision Song Contest (ESC 2022), au revenit acasă victorioși și mândri de locul 7 pe care l-au ocupat în marea finală a concursului de pe 14 mai, acumulând în total 253 de puncte. Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au evoluat cu piesa „Trenulețul”, care combină armonios stilul rock’n’roll și folclorul, elementele naționale și valorile neamului.

În cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia revenirii artiștilor la Chișinău, aceștia au relatat despre emoțiile trăite, provocările pe care le-au avut în timpul participării la ESC. În general, s-au declarat mulțumiți de evoluția pe care au avut-o, dar și impresionați de susținerea celor de acasă și din partea comunității internaționale.

Roman Iagupov, solist „Zdob și Zdub”:

„În pofida tuturor impedimentelor, „Trenulețul” nostru n-a deviat de pe rută și a ajuns direct la destinația cea mai dorită – la inimile milioanelor de oameni din toate țările. Locul 2 la televoting e victoria Moldovei. Am simțit că pe scena mare nu am fost noi – artiștii, ci voi toți, dragi spectatori. Vă mulțumim pentru încredere. Mulțumim tuturor partenerilo proiectului și oamenilor, care ne-au ajutat”.

În acest an, participarea Zdubilor și a Fraților Advahov în competiția internațională a fost susținută de partenerul general maib – cea mai mare bancă din Moldova. Maib a sponsorizat participarea Republicii Moldova la Eurovision pentru a doua oară, iar această acțiune de responsabilitate socială corporativă a coincis și cu aniversarea băncii, care pe 8 mai a marcat 31 de ani. Prin acest parteneriat, maib a continuat acțiunile prin care sprijină dezvoltarea culturii, promovează artiștii autohtoni și aduce fanii muzicii mai aproape de muzica europeană de calitate.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinta maib:

„Urmărind Eurovision m-am simțit extrem de mândră de prestația Republicii Moldova pe scena de la Torino. Artiștii noștri au demonstrat o performanță scenică deosebită, plină de energie, voie bună, cu un mesaj simplu, dar în același timp puternic. Pentru noi, ei sunt învingători și ne bucurăm că am avut ocazia să le fim alături în această călătorie a succesului. Pentru maib, susținerea culturii și artei este unul dintre elementele cheie de responsabilitate socială în care vom continua să investim”.

Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) organizează Eurovision Moldova din anul 2005.

Vladimir Țurcanu, Director general al Companiei „Teleradio-Moldova”:

„Muzicienii noștri au fost remarcați de presa internațională și chiar elogiați, dați ca exemplu. Asta înseamnă, pe lângă satisfacția artistică de a-i urmări pe artiștii noștri, că Zdob și Zdup și frații Advahov și-au îndeplinit cu brio misiunea și merită recunoștința noastră”.

Formația „Zdob şi Zdub” a participat pentru a treia oară la concursul internațional Eurovision Song Contest, după ce pentru prima dată, în 2005, a reprezentat țara noastră cu piesa „Bunica bate doba”, clasându-se pe locul șase, iar în 2011 – cu piesa „So Lucky”. La cea de-a 66-a ediție a ESC au urcat pe scenă reprezentanți din 41 de țări, iar în finala concursului – 25 de artiști. Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”, a fost desemnată câştigătoarea ediției ESC din acest an.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. 26% din creditele ipotecare de pe piață sunt acordate de maib, banca servind peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău