Europa ar fi găsit un înlocuitor pentru gazul rusesc: Contractul grandios încheiat în Orient

14 Iun. 2022, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2022, 20:20 // Actual //  Lupu Eduard

După ce a lansat războiul din Ucrainei, Rusia și-a sabotat sectorul energetic, pierzând piețele de petrol și gaze.
Dezvoltarea accelerată a tehnologiilor pentru lichefierea și transportul gazelor naturale nu ar fi atins un nou nivel de ridicat dacă nu ar fi existat necesitatea înlocuirii gazului rusesc.
QatarEnergy din Qatar a semnat un acord de parteneriat cu TotalEnergies din Franța pentru a extinde North Field East, cel mai mare proiect GNL din lume, a raportat Reuters.

Proiectul include șase linii de GNL care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an la 126 de milioane de tone pe an până în 2027.
Acordul va consolida poziția Qatarului ca cel mai mare exportator de GNL, care, pe fondul renunțării la gazul rusesc, va oferi noi oportunități pentru dezvoltarea și diversificarea economiei.

În același timp, Europa va avea ocazia să compenseze pierderile pe termen lung și chiar să facă stocuri: ministrul Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, notează că Europa va ocupa acum jumătate din piața proiectului.
În plus, giganții energetici occidentali (Total, Exxon, Shell, Eni și Chevron) au oferit celor de la Qatar Energy oportunitatea de a investi în active valoroase pe care le dețin în străinătate.

Europa caută soluții pe piețele asiatice, care, datorită invaziei armatei ruse pe teritoriul Ucrainei,atrag atenția.

„Și totuși, principala diferență între abordări este că Europa are atât bani, capacități și oportunități, cât și garanții cu perspective, în timp ce partea rusă, din păcate, nu are nimic semnificativ”, -notează autorii canalului analitic rus Telegram „Backstage Whisperer ”.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău