FED aruncă paie pe foc: Se pregăteşte să accelereze creşterile de dobânzi pentru a face faţă inflaţiei galopante

14 Iun. 2022, 20:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2022, 20:10 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală urmează să discute în această săptămână dacă să mărească ritmul de înăsprire monetară în faţa înrăutăţirii inflaţiei, scrie FT.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă se va reuni marţi pentru o şedinţă de două zile, la doar câteva zile după ce două rapoarte economice au sugerat că presiunile asupra preţurilor au devenit mai necruţătoare decât se aştepta.

Înainte de datele de vineri – care au arătat că preţurile au crescut cu încă 1% în luna mai faţă de luna precedentă, iar consumatorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi că inflaţia ridicată va rămâne o problemă pentru mai mult timp – Fed a semnalat că este gata să aprobe o a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii cu jumătate de punct. Ar fi pentru prima dată din 1994 încoace când banca centrală americană optează pentru o astfel de majorare a ratelor la două şedinţe consecutive.

Dar o altă măsură utilizată ultima dată în 1994 este, de asemenea, probabil să fie luată în considerare acum: creşterea ratelor cu 0,75 puncte procentuale.

Pieţele au luat în calcul pe deplin acest rezultat, în urma unui raport al Wall Street Journal care a sugerat că oficialii vor discuta această posibilitate în această săptămână. Economistul-şef al JPMorgan, Michael Feroli, a ridicat apelul băncii pentru următoarea şedinţă la o creştere de 0,75 puncte procentuale.

Krishna Guha, vicepreşedinte la Evercore, a declarat că o astfel de mişcare „nu este ceea ce credem noi că este politica optimă şi, separat, nu este, în opinia noastră, bună pentru pieţe”, care au fost afectate luni de temerile tot mai mari privind inflaţia.

Economiştii se luptă cu ceea ce va urma dincolo de şedinţă, în condiţiile în care banca centrală se confruntă cu mai multe şocuri inflaţioniste care au ridicat îndoieli cu privire la faptul că se mişcă suficient de rapid pentru a aborda ceea ce devine deja o problemă greu de rezolvat.

Fed s-a angajat să se îndrepte „rapid” către un cadru neutru – unul care nu stimulează şi nici nu încetineşte creşterea – deşi preşedintele Jay Powell a recunoscut recent că acest prag „nu este ceva ce putem identifica cu precizie”. Mai degrabă, el a promis să continue să facă presiuni până când vor exista dovezi „clare şi convingătoare” că inflaţia se va tempera.
Bancherii centrali din SUA îşi vor transmite previziunile privind traiectoria politicii economice într-un „dot plot” actualizat, care va fi publicat miercuri şi care prezintă proiecţiile individuale privind ratele dobânzilor ca parte a unui set mai larg de estimări privind perspectivele economice. În cel mai recent set de proiecţii, publicat în martie, înalţii oficiali au estimat o rată de politică monetară de referinţă de 1,9% până la sfârşitul anului şi de 2,8% în 2023.

De asemenea, factorii de decizie politică urmează să publice previziuni actualizate privind inflaţia, creşterea şi şomajul, care se aşteaptă să reflecte recenta recunoaştere a lui Powell că măsurile necesare pentru a domoli presiunile asupra preţurilor vor duce la „unele dureri”.

Economiştii au contestat estimările din luna martie, care sugerau o mişcare redusă a ratei şomajului de la nivelurile istorice scăzute, chiar dacă politica a devenit semnificativ mai strictă.

De atunci, Powell a recunoscut că rata şomajului va creşte probabil „cu câteva ticuri” şi că banca centrală ar putea fi capabilă să obţină doar o aterizare „mai moale” pentru economie – un mesaj pe care Gargi Chaudhuri, şeful strategiei de investiţii iShares pentru America la BlackRock, l-a recunoscut: „Nu putem merge cu toate armele acum, fără să avem unele repercusiuni”.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău