FED aruncă paie pe foc: Se pregăteşte să accelereze creşterile de dobânzi pentru a face faţă inflaţiei galopante

14 Iun. 2022, 20:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2022, 20:10 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală urmează să discute în această săptămână dacă să mărească ritmul de înăsprire monetară în faţa înrăutăţirii inflaţiei, scrie FT.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă se va reuni marţi pentru o şedinţă de două zile, la doar câteva zile după ce două rapoarte economice au sugerat că presiunile asupra preţurilor au devenit mai necruţătoare decât se aştepta.

Înainte de datele de vineri – care au arătat că preţurile au crescut cu încă 1% în luna mai faţă de luna precedentă, iar consumatorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi că inflaţia ridicată va rămâne o problemă pentru mai mult timp – Fed a semnalat că este gata să aprobe o a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii cu jumătate de punct. Ar fi pentru prima dată din 1994 încoace când banca centrală americană optează pentru o astfel de majorare a ratelor la două şedinţe consecutive.

Dar o altă măsură utilizată ultima dată în 1994 este, de asemenea, probabil să fie luată în considerare acum: creşterea ratelor cu 0,75 puncte procentuale.

Pieţele au luat în calcul pe deplin acest rezultat, în urma unui raport al Wall Street Journal care a sugerat că oficialii vor discuta această posibilitate în această săptămână. Economistul-şef al JPMorgan, Michael Feroli, a ridicat apelul băncii pentru următoarea şedinţă la o creştere de 0,75 puncte procentuale.

Krishna Guha, vicepreşedinte la Evercore, a declarat că o astfel de mişcare „nu este ceea ce credem noi că este politica optimă şi, separat, nu este, în opinia noastră, bună pentru pieţe”, care au fost afectate luni de temerile tot mai mari privind inflaţia.

Economiştii se luptă cu ceea ce va urma dincolo de şedinţă, în condiţiile în care banca centrală se confruntă cu mai multe şocuri inflaţioniste care au ridicat îndoieli cu privire la faptul că se mişcă suficient de rapid pentru a aborda ceea ce devine deja o problemă greu de rezolvat.

Fed s-a angajat să se îndrepte „rapid” către un cadru neutru – unul care nu stimulează şi nici nu încetineşte creşterea – deşi preşedintele Jay Powell a recunoscut recent că acest prag „nu este ceva ce putem identifica cu precizie”. Mai degrabă, el a promis să continue să facă presiuni până când vor exista dovezi „clare şi convingătoare” că inflaţia se va tempera.
Bancherii centrali din SUA îşi vor transmite previziunile privind traiectoria politicii economice într-un „dot plot” actualizat, care va fi publicat miercuri şi care prezintă proiecţiile individuale privind ratele dobânzilor ca parte a unui set mai larg de estimări privind perspectivele economice. În cel mai recent set de proiecţii, publicat în martie, înalţii oficiali au estimat o rată de politică monetară de referinţă de 1,9% până la sfârşitul anului şi de 2,8% în 2023.

De asemenea, factorii de decizie politică urmează să publice previziuni actualizate privind inflaţia, creşterea şi şomajul, care se aşteaptă să reflecte recenta recunoaştere a lui Powell că măsurile necesare pentru a domoli presiunile asupra preţurilor vor duce la „unele dureri”.

Economiştii au contestat estimările din luna martie, care sugerau o mişcare redusă a ratei şomajului de la nivelurile istorice scăzute, chiar dacă politica a devenit semnificativ mai strictă.

De atunci, Powell a recunoscut că rata şomajului va creşte probabil „cu câteva ticuri” şi că banca centrală ar putea fi capabilă să obţină doar o aterizare „mai moale” pentru economie – un mesaj pe care Gargi Chaudhuri, şeful strategiei de investiţii iShares pentru America la BlackRock, l-a recunoscut: „Nu putem merge cu toate armele acum, fără să avem unele repercusiuni”.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău