Europa, cotropită de frig. Continentul are de trecut „testul de energie”

11 Dec. 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2022, 10:50 // Actual //  Lupu Eduard

Valul de frig care afectează continentul va continua şi săptămâna viitoare, fiind prognozate temperaturi negative în Germania şi ninsori în unele părţi ale Regatului Unit.

Deşi aceste condiţii vor contribui la creşterea spiritului de sărbătoare, ele vor începe să pună presiune asupra aprovizionării cu energie, care este esenţială pentru ca Europa să supravieţuiască iernii fără pene de curent.

Toamna blândă a limitat consumul de gaz şi a ajutat la umplerea depozitelor, reducând astfel îngrijorările legate de posibilele penurii cauzate de pierderea fluxurilor ruseşti. Dar provocările încep acum. Cererea mai mare de încălzire şi lipsa de aprovizionare din partea parcurilor eoliene din Marea Britanie, Germania şi ţările nordice vor pune la încercare reţelele, în timp ce parcurile nucleare franceze şi suedeze se confruntă cu dificultăţi.

Şi, deşi guvernul din Germania, cea mai mare economie europeană, se aşteaptă să aibă suficientă energie în lunile reci, autoritatea de reglementare a reţelei BNetzA a îndemnat vineri locuinţele şi întreprinderile să reducă încălzirea pentru a economisi combustibil.

„Este foarte probabil că va exista o creştere a cererii de încălzire pentru a face faţă condiţiilor mai reci care vor persista în cea mai mare parte a lunii”, a declarat Alexandra Sherred, meteorolog asociat la The Weather Co, citat de mediafax.ro.

Deşi va fi mai cald în jurul Mării Mediterane, nordul Europei va resimţi gerul până săptămâna viitoare. Mercurul va coborî până la -23 de grade Celsius în nordul Scandinaviei luni, a declarat institutul meteorologic suedez. Alţi meteorologi văd cele mai multe şanse de ninsori pe termen scurt în nordul şi estul Scoţiei, iar Met Office din Marea Britanie a emis o avertizare pentru zăpadă şi gheaţă în sud-estul Angliei şi la Londra începând de duminică.

„Totul sugerează că vremea rece va dura cel puţin în următoarele 10 zile”, a declarat Mattias Lind, meteorolog în Suedia. „S-ar putea să fie destul de multă zăpadă în zilele următoare”.

Îngrijorarea este că aceste condiţii aspre însoţesc o criză de energie electrică din ce în ce mai gravă în Suedia, cu o întrerupere a activităţii la cel mai mare reactor nuclear al ţării. Acest lucru înseamnă că naţiunea va trebui să se bazeze pe importurile de energie din Norvegia, Germania şi Polonia pentru a se asigura că există suficientă energie pentru toată lumea.

În Germania, cetăţenii au fost lăudaţi pentru că au economisit gazul atunci când temperaturile erau încă blânde în noiembrie. Şi, în timp ce cererea de încălzire creşte acum, când temperaturile ating aproximativ -7 grade Celsius în locuri precum Berlin şi Hamburg, gospodăriile vor fi tentate să dea drumul la termostat.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că iarna se poate prelungi”, a declarat Klaus Mueller, preşedintele autorităţii germane de reglementare a reţelelor, într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD.

Există şi alte ameninţări meteorologice la adresa sistemului energetic european. Producţia eoliană va atinge un minim în weekend în Marea Britanie, înainte de a creşte luni – lucru care a provocat o revenire a preţurilor energiei electrice pe termen scurt.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 18:01
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 18:01 // Comercial //  Trifan Stela

Uniunea Europeană, în colaborare cu Junior Achievement și alte părți interesate, prezintă proiectul „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social”, o inițiativă ambițioasă adresată tinerilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Împuternicirea tinerilor, mai ales în domeniul posibilităților de angajare și dezvoltării abilităților, a fost esențială pentru colaborarea UE cu partenerii săi estici. Continuând angajamentul UE de a crește capacitatea de conducere, posibilitatea de angajare și spiritul antreprenorial al tinerilor prin programul EU4Youth, suntem încântați să anunțăm lansarea unui proiect cu denumirea „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social în Georgia, Republica Moldova și Ucraina.”

Această inițiativă, prezentată în colaborare cu Junior Achievement, un actor major în efortul UE de împuternicire a tinerilor, are ca scop dotarea a 2.100 de tineri cu instrumentele de care au nevoie pentru a genera schimbări economice și sociale semnificative în țările date.

Desfășurându-se în perioada august 2023 și iulie 2025 în cele trei țări menționate anterior, misiunea proiectului este de a promova o înțelegere mai profundă a antreprenoriatului social și de a furniza tinerilor competențele necesare, totodată creând un mediu favorabil dezvoltării întreprinderilor sociale.

La evenimentul de lansare de la Chișinău din 3 octombrie în cadrul unei Conferinţe regionale, se așteaptă la o diversitate dinamică de aproximativ 150 de participanți. Printre cei prezenți se numără colegi din țările care implementează proiectul, experți internaționali, directori de școli, profesori, parteneri, donatori, autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai Ambasadei Georgiei, Lituaniei, Ucrainei, Delegației UE în Moldova, JA Europe, USAID, LED, GIZ Moldova și reprezentanţi ai sectorului antreprenorial.”

„După pandemie, precum și după provocările și crizele economice și geopolitice, este esențial să reconstruim economiile și societățile din Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Acest lucru poate fi realizat doar prin împuternicirea tinerilor din aceste țări pentru a-și transforma economiile, cu un accent puternic pe antreprenoriatul social.”, Conform Dianei Filip, Director General Adjunct și Director de Dezvoltare la JA Europe

Laurentia Filipschi, Director General al JA Moldova, declară următoarele: „Acest demers reflectă angajamentul nostru profund de a direcționa energiile tinerilor către căi productive, asigurându-ne că sunt bine pregătiți pentru a face o diferență. Junior Achievement este încântat să facă parte din acest parcurs plin de schimbări.”

Conferința care urmează, „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social”, programată pentru 3 octombrie 2023, se anunță a fi un eveniment esențial în abilitarea tineretului și în promovarea întreprinderilor sociale în Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Mai jos puteți vedea o agendă preliminară a evenimentului:

Ceremonia de deschidere:

 • Alexandru Stratan, Rector, Academia de Studii Economice din Moldova, Preşedinte Junior Achievement Moldova
 • Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova
 • Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
 • Jānis Mažeiks, Ambasador, Delegația Uniunii Europene în Moldova
 • Diana Filip, Director adjunct şi de dezvoltare, Junior Achievement Europa
 • Ion Sturza, Președinte de onoare Junior Achievement Moldova

Paneluri de discuții:

 1. Crearea de start-up-uri și sustenabilitatea lor – modele de afaceri durabile
  • Moderator: Diana Filip, JA Europe
  • Printre vorbitori se numără Dumitru Pîntea, Sergiu Gurău, Andželika Rusteikienė, Michaela Marcinova și Michal Dzoga.
 1. Rolul educației antreprenoriale în dezvoltarea antreprenoriatului social
  • Moderator: Alexandru Stratan, Președinte JA Moldova, Rector, Academia de Studii Economice din Moldova
  • Intervenți: Corina Lungu, Eka Gegeshidze, Yuriy Tokarski, elevii Doina Cimpoacă și Doina Levinte și Irina Nasalciuc.
 1. Potențialul tinerilor din regiune de a dezvolta idei de antreprenoriat social într-un mod durabil, cu impact pozitiv, prin direcționarea profiturilor către nevoile sociale.
  • Moderator: Tatiana Bucos, Coordonator, Incubator de afaceri
  • Vorbitori: Olena Bekh, Vitalie Crihana, Alexandru Gîncu, și Vladimir Ternavschi

În program sunt incluse 3 pauze de cafea și un prânz destinat interacțiunii, oferind participanților numeroase ocazii pentru colaborare și schimb de idei.

Despre Inițiativă: Susținut de Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și alți parteneri esențiali, proiectul EU4Youth „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social” are ca obiectiv pregătirea a peste 2.100 de tineri cu resursele necesare pentru a genera schimbări semnificative atât la nivel societal, cât și economic în țările lor. În cadrul acestei inițiative, care se va desfășura din august 2023 până în iulie 2025, se va pune un accent deosebit pe antreprenoriatul social și pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării sale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău