Grâul se ieftinește! S-a îmbunătățit perspectiva exporturilor Ucrainei și Rusiei

11 Dec. 2022, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2022, 11:13 // Actual //  Lupu Eduard

Grâul a înregistrat a cincea săptămână consecutivă de pierderi scădere a preţului, în condiţiile în care perspectivele se îmbunătăţesc pentru transporturile de cereale din Marea Neagră, scrie Bloomberg, citat de medifax.ro.

Departamentul american al Agriculturii şi-a îmbunătăţit perspectivele privind comerţul mondial cu grâu, în parte datorită creşterii exporturilor din Ucraina şi Rusia, a anunţat agenţia în estimările lunare privind cererea şi oferta agricolă mondială.

Prelungirea, luna trecută, a unui acord ruso-ucrainean care permite trecerea în siguranţă a exporturilor din Marea Neagră a contribuit la răcirea recentelor creşteri ale preţurilor, ceea ce ar putea atenua un flagel al inflaţiei alimentare mondiale. O recoltă de grâu abundentă în Australia determină, de asemenea, scăderea preţurilor.

În ciuda temerilor anterioare că inundaţiile din unele părţi ale Australiei ar putea afecta calitatea cerealelor, rapoartele indică faptul că nu este „coşmarul care părea că ar putea fi luna trecută”, a declarat Joe Nussmeier, broker la Frontier Futures.

O presiune suplimentară asupra preţurilor la grâu este prognoza unor ploi în marile regiuni producătoare din SUA, precum Kansas, a declarat Rich Nelson, strateg şef al companiei de brokeraj de mărfuri Allendale Inc. Cel mai activ contract de grâu de la Chicago a închis vineri cu 1,6% mai jos, la 7,3425 dolari pe bushel. Porumbul a câştigat uşor, în timp ce soia a scăzut.

Contractele futures pentru făina de soia au crescut cu 11% în cursul săptămânii, cea mai mare creştere săptămânală din octombrie 2014. Între timp, uleiul de soia a scăzut pentru a doua săptămână consecutivă, coborând cu 7,6%.

Oscilaţiile de preţ marchează o răsturnare de situaţie pentru mărfurile derivate din soia. Uleiul de soia, un ingredient cheie în fabricarea motorinei regenerabile, a scăzut după ce administraţia Biden a propus săptămâna trecută noi reguli de amestecare a biocombustibililor, sub aşteptările industriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău