Eveniment unic și important pentru comunitatea IT din țară. La Chișinău va avea loc SUM IT UP

20 Iul. 2022, 13:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2022, 13:19 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Comunitatea IT nu trebuie să rateze aceste eveniment! Joi 21 iulie, ora 16:00, la Artcor, va avea loc SUM IT UP, un eveniment unic organizat de Moldova Innovation Technology Park (MITP), în cadrul căruia participanții vor descoperi atât progresul înregistrat de MITP în 2021, cât și tendințele din ultimii 5 ani din sectorul IT.

Potrivit organizatorilor, cea de-a 2-a ediție a SUM IT UP va fi dedicată viitorului tech prin prisma educației, iar alături de invitații prezenți: Iurie ȚurcanuViceprim-ministru pentru Digitalizare, Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei, Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova, se va discuta despre:

 • perspectivele de dezvoltare ale unui ecosistem IT și inovare digitală focusată pe talente, competențe și valoare adăugată;
 • contribuția mediului academic în pregătirea specialiștilor și competențelor necesare unui sector progresist precum IT-ul;
 • cooperarea dintre mediul academic și cel privat în crearea celor mai bune condiții și celor mai reușite programe de studii adaptate la noile realități;
 • valorificarea potențialului generațiilor tinere de talente;
 • prezentarea oportunităților de reprofilare ale specialiștilor care vor să îmbrățișeze o carieră IT.

Câteva cifre relevante:

 • Numărul rezidenților MITP s-a triplat în 2021, față de 2018;
 • 10% din exporturile totale ale țării provin din serviciile și produsele IT dezvoltate de rezidenții MITP;
 • La finele anului 2021, MITP era o comunitate a peste 15,000 specialiști IT cu un salariu mediu lunar de 36,000 lei;
 • Volumul taxelor achitate de rezidenții MITP la bugetul public național în perioada 2018-2021 a depășit 2 miliarde lei.

SUM IT UP este un eveniment organizat de Moldova Innovation Technology Park, în cadrul căruia este prezentată evoluția sectorului IT local și impactul acestuia la dezvoltarea economică durabilă, inițiative de impact ale MITP, dar și se discută subiecte de interes sporit pentru comunitatea tech.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău