„Everyone Is Awesome”! Lego susține comunitatea trans și a lansat un set de jucării LGBTQ+

20 Mai 2021, 18:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Mai 2021, 18:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Producătorul de jucării LEGO a lansat un set de jucării LGBT+.

Producătorul de jucării danez a lansat un set dedicat comunității LGBTQ plus. Culorile dungilor au fost alese pentru a reflecta steagul curcubeu original, alături de albastru pal, alb și roz reprezentând comunitatea trans și negru și maro pentru a recunoaște diversitatea tonurilor pielii și a fundalurilor din comunitatea LGBT+.

Singura figurină care are un gen distinct este cea purpurie, dedicată comunității drag queens.

„Copiii se acceptă mult mai ușor unul pe altul și felul de a fi al fiecăruia, cred că este unul dintre lucrurile pe care le putem învăța de la copii, să mergem, să ne distrăm, să fim deschiși unul față de toți ceilalți. Lumea ar fi un loc mai fericit, mai incluziv și mai iubitor”, a declarat Matthew Ashton, vicepreşedintele de design Lego.

„Crescând ca un copil LGBTQ + – mi s-a spus cu ce ar trebui să mă joc, cum să merg, cum să vorbesc, cu ce să îmbrac – mesajul pe care l-am primit întotdeauna a fost că cumva am„ greșit ””, a spus el. „Încercarea de a fi cineva pe care nu am fost a fost obositoare. Îmi doresc, în copilărie, să mă uit la lume și să mă gândesc: „Va fi bine, există un loc pentru mine”. Mi-aș dori să văd o declarație incluzivă care să spună „toată lumea este minunată”. ”

 

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.