Experți: De ce blocul condus de Renato Usatîi nu a reușit să ajungă în Parlament? Greșelile lui din campania electorală

13 Iul. 2021, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2021, 10:25 // Actual //  MD Bani

Experții în domeniul politic au încercat să explice de ce blocul electoral condus de Renato Usatîi nu a reușit să intre în Parlament, fapt care l-a decepționat pe lider. Specialiștii spun că la mijloc ar fi mai multe greșeli comise de Usatîi în timpul campaniei electorale, scrie Realitatea.md.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț spune că „primul lucru, care l-a dat de gol pe Usatîi, este faptul că multe organizații primare ale partidului sunt fake, iar situația reală nu corespunde cu ceea ce e pe hârtie”.

„El, dacă ar fi avut organzații primare veritabile, ar fi ajuns demult în Parlament. Și dl Usatîi știe prea bine asta.”

Al doilea moment este legat de campania electorală împotriva lui Renato Usatîi, care a fost lansată de unii concurenți electorali și reacția lui Usatîi la aceste denigrări. Răspundea urât în cadrul campaniei electorale. Alegerile pentru funcția de primar e altceva, dar la alegerile pentru funcția de deputat vorbim despre un alt electorat, care are alte așteptări din partea lui.

Al treilea lucru, eu văd că a ales să plece în străinătate să voteze și nu în municipiul Bălți. S-ar putea ca pe unii din mun Bălți sau din localitățile apropiate să-i enerveze că el nu a fost alături. Și acei lideri din partid, care au rămas pe loc, cred că nu au monitorizat îndeajuns acest proces electoral.

Un ultim lucru ține de faptul că dl Usatîi nu s-a determinat care e poziția lui. Pe care parte a eșichierului pedalează: centru, stânga sau dreapta? Electoratul a fost derutat”, a menționat Teodor Cîrnaț, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Expertul din cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, spune că pentru el a fost o surpriză faptul că blocul lui Renato Usatîi nu a trecut în Parlament. „Aici putem vorbi că cetățenilor din Republica Moldova le plac oameni serioși, gravi, cu program serios. Și doar prin divertisment – e greu să joci”, susține Kulminski.

Experții totuși au salutat faptul că Renato Usatîi a decis să părăsească șefia partidului, menționând că acest lucru ar putea servi ca și exemplu pentru alți lideri de partide, care nu reușesc să obțină scoruri electorale bune pentru echipa lor.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău