Explozia cererii de gaze din Republica Moldova prin România a scumpit metanul cu 10% la bursa de peste Prut

12 Iul. 2023, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2023, 12:12 // Actual //  Lupu Eduard

Cererea de gaze venită de la 1 iulie din Republica Moldova și cea pentru înmagazinare în Ucraina au condus la o scumpire cu 9% a gazelor pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) de la București de la începutul acestei luni. Evoluția prețurilor pentru ziua următoare (PZU) din România este total opusă celei de pe piețele europene, unde prețurile spot au scăzut.

Dacă prețul mediu al unui MWh de gaz pe 30 iunie se situa la 156 lei/MWh (31,5 euro/MWh), cel al unui MWh cu furnizare în ziua de marți, 11 iulie, a ajuns la 170 lei/MWh (34,3 euro/MWh).

Pe cealaltă piață spot, intraday, prețul mediu al unui MWh a urcat luni și la 174 lei/MWh.

Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă, CEGH, în aceeași perioadă, prețul spot al unui MWh a coborât de la 37,5 euro la 32 euro.

Tranzitul gazelor prin România a explodat de la începutul lunii, dublându-se atât importurile din Bulgaria, cât și exporturile către Ucraina sau Republica Moldova. În plus, dat fiind surplusul de gaze de pe piața autohtonă, România a exportat net aproximativ 10% din producția internă.

Consumul redus, de aproximativ 105 GWh/zi, și înmagazinările, de 115 GWh/zi, nu se ridică la valoarea producției curente, de peste 230 GWh/zi, ceea ce face ca o parte din gazul produs de România să ia calea exporturilor.

În plus, importurile prin punctul de interconectare Negru Vodă, cu Bulgaria, au explodat practic de la începutul lunii, de la puțin peste 50 GWh/zi la peste 124 GWh/zi.

Și exporturile către Republica Moldova au explodat, de la o medie de 5 GWh la 2 zile la peste 17 GWh/zi.

Exporturile către Ucraina sunt efectuate foarte probabil de traderi europeni, care vor să profite atât de nivelul scăzut de umplere a depozitelor, cât și de tarifele reduse de înmagazinare oferite de ucraineni.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Prețurile spot la hubul gazier TTF, astăzi, erau de 322 de euro pentru mia de metri cubi. Ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că Republica Moldova prin intermediul Energocom va procura gaze în perioada de vara, când prețul este unul mic, pentru a le înmagazina în România și Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2024, 13:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 13:44 // Slider //  bani.md

Natalia Molceanova a sosit în Republica Moldova pe 26 februarie 2022, în plin război din Ucraina. Venirea ei a fost marcată de incertitudine și teamă, dar și de speranța unei noi începuturi într-o țară străină. Plecând fără a avea cunoștințe în Moldova, a parcurs un drum lung de 8 ore, căutând refugiu și siguranță.

Înainte de război, Natalia era antreprenoare în Ucraina, dar conflictele armate au dus la întreruperea afacerii sale. În Moldova, ea a găsit sprijin la Organizația Altruism, unde a fost angajată ca manager de proiect. Aici, a început să-și transforme pasiunea pentru bucătărie într-o oportunitate de învățare și integrare.

„Mie mereu mi-a plăcut culinăria, anume direcția patiserie. Îmi place să fac deserturi și aici am primit oportunitatea să învăț această meserie”, explică Natalia.

Totodată, ea a observat dificultățile întâmpinate de refugiați în găsirea unui loc de muncă într-un domeniu nou pentru ei. Astfel, din dorința de a ajuta și de a se integra în comunitate, ea a pus în aplicare ateliere de culinărie și alte activități care să faciliteze interacțiunea între refugiați și comunitatea locală.

„Astfel, ne dorim să cunoaștem mai bine țara în care trăim, să descoperim partea frumoasă a ei”, adaugă Natalia.

Cu sprijinul financiar al HEKS/EPER Moldova și al Guvernului Elveției, proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” a oferit posibilitatea dezvoltării acestor inițiative, facilitând integrarea și ajutând refugiații și moldovenii vulnerabili să-și construiască un nou viitor în Moldova.

Natalia Molceanova nu doar că a reușit să se integreze și să-și găsească un loc în comunitatea moldovenească, dar a devenit și un exemplu de lider care aduce împreună oameni din diverse medii și culturi, în scopul de a construi un viitor mai bun pentru toți.

Despre subiectul coeziunii sociale reprezenta HEKS/EPER Moldova, Natalia Hadei a povestit în emisiunea „Consens Național” cu Vitalie Dogaru de la RLIVE TV.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău