Explozie pe piața imobiliară! Guvernatorul Armașu: Nu vedem că s-a format o bulă în sectorul creditării locuințelor

08 Nov. 2021, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2021, 13:59 // Actual //  bani.md

În Republica Moldova prețul apartamentelor a crescut, începând cu a doua jumătate a anului 2020, după 12 ani de stagnare, la 570 euro metrul pătrat la locuințele vechi și 692 euro pentru locuințele noi. Or, acest lucru s-a întâmplat pe fundalul majorării cererii, dar și a scumpiri materialelor de construcție. Cererea pentru apartamente este alimentată și de impulsionarea creditării imobiliare ca urmare a dobânzilor mici.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu exclude formarea unei bule imobiliare pe fundalul cererii în ascensiune.

Nu vedem că s-ar fi format careva bulă în sectorul creditării imobiliare, care să creeze probleme pentru stabilitatea financiară. Creditarea e uniformă. Vedem o majorare a prețurilor la imobile cu 25-30%. Or, creditarea este unul din elementele care a alimentat cererea”, a declarat Octavian Armașu într-un interviu pentru Agerpres.

Experții imobiliari sunt de părere că majorarea prețurilor la imobile e o tendință pe termen scurt și ar mai putea dura câteva luni. Pe termen lung, numărul tranzacțiilor imobiliare va fi mare în municipiul Chișinău, unde vor avea loc multe procurări de apartamente în scopuri investiționale. În Republica Moldova, piața imobiliară se concentrează exclusiv în municipiul Chișinău. În afara capitalei, practic, piață imobiliară nu există.

Datele ASP relevă că numărul tranzacțiilor imobiliare s-a dublat în ultimii ani. Tradițional, până în 2015, anual, în Republica Moldova aveau loc 14-15 mii de tranzacții imobiliare, în mod special la apartamente. Începând cu 2019, și până în prezent, sunt circa  28 de mii de tranzacții imobiliare.

În ceea ce privește creditele imobiliare, datele Băncii Naționale a Moldovei relevă o ascensiune a creditării în ultimii ani. Din 2005 și până în 2017, volumul total al creditelor imobiliare în sistemul bancar a ajuns la 2,6 miliarde de lei, datorită dobânzilor reduse și a condițiilor lejere de acordare oferite de către bănci. În nouă luni ale anului 2021 suma totală a creditelor imobiliare se cifra la peste 10 miliarde de lei. Or, în prezent, sistemul bancar acordă 19% din banii pe care îi are sub formă de credite pentru construcția sau achiziția imobilului.

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 21:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 21:39 // Actual //  Ursu Victor

Combinatul de Ciment din Rîbnița (RCC) și-a suspendat activitatea din cauza crizei gazelor naturale, lăsând peste jumătate dintre cei 650 de angajați acasă. Pe durata opririi, aceștia vor primi doar două treimi din salariu, conform novostipmr.

În prezent, la combinat activează doar specialiști implicați în lucrări de reparație, care au fost inițiate cu o lună mai devreme decât era planificat. Fără gaze naturale, RCC nu poate produce ciment și, implicit, nu poate contribui la buget prin taxe și impozite.

În paralel, morile de ciment, care funcționează pe bază de electricitate, sunt și ele oprite din cauza deficitului de energie. Totuși, în alte secții, se desfășoară reparații cu un consum minim de energie, inclusiv la tamburul de uscare.

Îtreprinderea planificase să producă 30.000 de tone de ciment, însă, fără gaz, planurile au fost compromise.

Criza gazelor din regiunea transnistreană a început la 1 ianuarie, după ce tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a fost oprit,

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală