Export Morning: Exportatorii din Moldova invitați să descopere potențialul Pieței Britanice. Există export după BREXIT?

26 Oct. 2021, 10:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 10:48 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Companiile din Republica Moldova interesate să-și exporte produsele pe piața Marii Britanii sunt invitația pe 28 octombrie la o nouă ediție „Export Morning”, organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova” și dedicat exportatorilor autohtoni, în vederea creșterii competențelor și capacităților de export ale acestora. Participarea la eveniment necesită înscriere prealabilă.

Piața de desfacere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este una importantă pentru companiile din Republica Moldova, fiind o putere comercială internațională majoră, cu cea de-a cincea cea mai mare economie din lume. Situându-se pe locul 17 printre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova, piața britanică presupune multiple oportunități de dezvoltare pentru antreprenorii autohtoni.

„Export Morning: Există export după BREXIT?”

Sesiunea din 28 octombrie se va desfășura sub genericul „Export Morning: Există export după BREXIT?”. La eveniment vor participa reprezentanți ai corpului diplomatic din cele două țări, specialiști în domeniul exporturilor și manageri din cadrul companiilor britanice, care vor vorbi despre cele mai eficiente modalități de a stabili legături comerciale de durată, profilul afacerilor de succes, piața de desfacere, dar și despre provocările pe care le pot întâmpina producătorii în încercarea de a accesa această piață și modalitățile de a le depăși. De asemenea, participanții vor putea interacționa cu producătorii autohtoni, care au deja experiență de comercializare a produselor pe piața britanică și vor afla care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă.

Cine poate participa?

La eveniment pot participa toți antreprenorii care încearcă să-și dezvolte afacerile pe o piață externă de desfacere, fie că este vorba de textile, îmbrăcăminte, porumb, semințe și sticle, acestea fiind principalele categorii de produse exportate în Marea Britanie.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în anul 2020, a înregistrat suma de 92,9 mil. USD.

Pentru a participa la „Export Morning” vă puteți înregistra completând FORMULARUL.

Doar participanții înregistrați la eveniment vor putea interacționa în cadrul sesiunii, beneficiind ulterior și de materialele prezentate.
Totodată, evenimentul va putea fi urmărit live pe pagina de facebook a Agenției de Investiții „Invest Moldova”.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO