(VIDEO) Export Morning: Identificarea piețelor alternative de export

21 Mart. 2022, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Mart. 2022, 14:25 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Agenția de Investiții „Invest Moldova” continuă programul de consultanță și suport pentru exportatori, Export Morning.

Prima ediție a programului Export Morning din 2022 a abordat una dintre probleme stringente cu care se confruntă exportatorii din Republica Moldova în contextul crizei regionale determinate de războiul din Ucraina, și anume identificare piețelor alternative pentru produsele exportate.

„Criza economică cauzată de pandemie este acum și mai profundă din cauza crizei energetice, a inflației la nivel mondial și, bineînțeles, din cauza războiului în țara vecină Ucraina. Deși, volumul cumulat de exporturi în Rusia, Ucraina și Belarus este mult mai mic decât era cu 5 ani în urmă în aceste țări se exportă 15 la sută din produse, ceea ce înseamnă că un șir de industrii și producători sunt în poziția în care nu știu unde își vor exporta produsele. De aceea, este important să discutăm despre soluțiile pe care le putem găsi pentru exportatori, piețele alternative spre care aceștia își pot reorienta produsele, care sunt cerințele și ce trebuie să facă pentru a accesa prompt aceste piețe alternative”, a declarat Directorul General al Agenției de Investiții „Invest Moldova”.

Războiul declanșat în țara vecină a blocat practic exporturile către Est, aici fiind vorba nu doar de cele către Rusia, Ucraina și Belarus, dar și către Țările Baltice, Uzbekistan, Kazakhstan, Mongolia și alte țări, dat fiind faptul că produsele erau transportate către aceste destinații via Ucraina, ceea ce a devenit imposibil în circumstanțele create. Exportatorii au identificat căi alternative, însă acestea presupun cheltuieli duble de transport. În plus, dat fiind faptul că absolut toate produsele sunt acum exportate prin aceleași puncte de trecere a frontierei, perioada de transportare este mult mai mare.

Cel mai afectat de această situație este sectorul fructelor proaspete, unde principalele piețe de export sunt Federația Rusă și Ucraina. De exemplu, merele proaspete sunt exportate în aceste țări în proporție de 95%. În prezent, în depozite au rămas 120 de mii de tone de fructe proaspete, dar și cantități mai puțin însemnate de struguri de masă și alte fructe, pentru care este necesar să fie găsite piețe alternative.

„Noi exportăm anual în jur de 240 mii de tone de măr. Și anul trecut am avut 40 de mii de tone nevalorificate, care au mers la suc, iar anul acesta riscăm să avem o cantitatea mult mare din cauza lipsei accesului pe piața Rusiei și a țărilor CSI. Ca o soluție de moment am discutat cu partenerii din România, care sunt gata să importe anumite cantități. Vorbim de cantități de câteva sute de tone, însă este un început. Pe termen lung soluția este plantarea soiurilor care vor putea fi exportate pe piața Uniunii Europene.”

În rezultatul discuțiile purtate cu cele mai mari companii exportatoare, urmează a fi implementate soluții pentru a atenua impactul crizei regionale asupra afacerilor.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău