Exportul de miere stă pe loc. Nu se pot înțelege cu prețul

20 Iul. 2022, 18:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2022, 18:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Până la ora actuală, Republica Moldova nu a exportat deloc miere din roada anului curent, deși în anii precedenți exportul din roadă nouă avea loc începând cu luna iunie, a declarat pentru IPN Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova. Exportul stă pe loc deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere privind prețurile.

„Cumpărătorii de miere moldovenească din Europa nu se pot determina cu prețul. Ei încearcă să mărească prețul pentru rețelele comerciale, iar rețelele comerciale nu le permit, argumentându-și poziția prin faptul că mierea nu este produs de primă necesitate, capacitatea de cumpărare a consumatorilor a scăzut. În general, cererea de miere, inclusiv a mierii moldovenești, a scăzut din cauza situației create de războiul din Ucraina. Mierea nu este un produs de primă necesitate, oamenii cumpără ulei, de exemplu, care s-a scumpit de 2-3 ori, s-a scumpit pâinea, gazul, benzina, motorina, iar aceste majorări de prețuri au afectat puterea de cumpărare a consumatorilor”, a subliniat Vasile Dolghieru.

Dacă în Europa se propune un preț mai mic față de cel din anul trecut, exportatorii de miere din Republica Moldova nu vor avea venit. „Ei au cheltuieli mai mari față de anul trecut, întrucât s-a scumpit și gazul, și butoaiele în care se transportă mierea, dar și serviciile de transportare. Nu putem achiziționa miere de la apicultori la prețul de anul trecut, în prezent este un preț mult mai mic, cu 20%. Apicultorii au așteptat o creștere a prețurilor de cel puțin 30% față de anul trecut”, a precizat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Anul trecut mierea de salcâm era achiziționată de la apicultorii moldoveni cu 5-5,50 euro pentru un kilogram și era exportată la un preț de 5,80-6 euro pentru un kilogram. Anul curent, cumpărătorii  din Europa propun un preț de 5-5,50 de euro pentru un kilogram de miere. „Cheltuielile exportatorilor ajung aproape un euro pentru un kilogram, astfel că exportatorii nu le pot propune apicultorilor un preț mai mare de 4,50 de euro pentru un kilogram. Dar nici aceste contracte nu au fost încheiate cu importatorii de miere din Europa”, a spus președintele Asociației.

Roada de miere de salcâm este mai mare față de anul trecut. Unii apicultori au cules miere de tei, dar în cantități foarte mici, din cauza secetei. Acum are loc culesul mierii poliflore, dar recolta va fi cu 30-50% mai mică comparativ cu anul trecut, la fel din cauza secetei. Respectiv, și exporturile vor fi mai mici.

Republica Moldova exportă miere în special în țările Uniunii Europene, iar cele mai mari cantități de miere au ajuns pe piețele din România, Italia, Polonia, Franța, Germania, Slovacia. În ultimii ani, cea mai mare cantitate de miere a fost exportată în 2017 – 5100 de tone. În anul 2021, Republica Moldova a exportat 3600 de tone de miere, iar în 2020 – 3300 de tone de miere.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău