Exportul de miere stă pe loc. Nu se pot înțelege cu prețul

20 Iul. 2022, 18:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iul. 2022, 18:15 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Până la ora actuală, Republica Moldova nu a exportat deloc miere din roada anului curent, deși în anii precedenți exportul din roadă nouă avea loc începând cu luna iunie, a declarat pentru IPN Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova. Exportul stă pe loc deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere privind prețurile.

„Cumpărătorii de miere moldovenească din Europa nu se pot determina cu prețul. Ei încearcă să mărească prețul pentru rețelele comerciale, iar rețelele comerciale nu le permit, argumentându-și poziția prin faptul că mierea nu este produs de primă necesitate, capacitatea de cumpărare a consumatorilor a scăzut. În general, cererea de miere, inclusiv a mierii moldovenești, a scăzut din cauza situației create de războiul din Ucraina. Mierea nu este un produs de primă necesitate, oamenii cumpără ulei, de exemplu, care s-a scumpit de 2-3 ori, s-a scumpit pâinea, gazul, benzina, motorina, iar aceste majorări de prețuri au afectat puterea de cumpărare a consumatorilor”, a subliniat Vasile Dolghieru.

Dacă în Europa se propune un preț mai mic față de cel din anul trecut, exportatorii de miere din Republica Moldova nu vor avea venit. „Ei au cheltuieli mai mari față de anul trecut, întrucât s-a scumpit și gazul, și butoaiele în care se transportă mierea, dar și serviciile de transportare. Nu putem achiziționa miere de la apicultori la prețul de anul trecut, în prezent este un preț mult mai mic, cu 20%. Apicultorii au așteptat o creștere a prețurilor de cel puțin 30% față de anul trecut”, a precizat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Anul trecut mierea de salcâm era achiziționată de la apicultorii moldoveni cu 5-5,50 euro pentru un kilogram și era exportată la un preț de 5,80-6 euro pentru un kilogram. Anul curent, cumpărătorii  din Europa propun un preț de 5-5,50 de euro pentru un kilogram de miere. „Cheltuielile exportatorilor ajung aproape un euro pentru un kilogram, astfel că exportatorii nu le pot propune apicultorilor un preț mai mare de 4,50 de euro pentru un kilogram. Dar nici aceste contracte nu au fost încheiate cu importatorii de miere din Europa”, a spus președintele Asociației.

Roada de miere de salcâm este mai mare față de anul trecut. Unii apicultori au cules miere de tei, dar în cantități foarte mici, din cauza secetei. Acum are loc culesul mierii poliflore, dar recolta va fi cu 30-50% mai mică comparativ cu anul trecut, la fel din cauza secetei. Respectiv, și exporturile vor fi mai mici.

Republica Moldova exportă miere în special în țările Uniunii Europene, iar cele mai mari cantități de miere au ajuns pe piețele din România, Italia, Polonia, Franța, Germania, Slovacia. În ultimii ani, cea mai mare cantitate de miere a fost exportată în 2017 – 5100 de tone. În anul 2021, Republica Moldova a exportat 3600 de tone de miere, iar în 2020 – 3300 de tone de miere.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău