Exporturile ruseşti prin gazoducte spre Europa au crescut cu 23% în iunie

03 Iul. 2024, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 16:44 // Actual //  bani.md

Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform calculelor Reuters. Această redresare vine după ce livrările atinseseră cel mai scăzut nivel de după destrămarea Uniunii Sovietice.

În ciuda creșterii anuale, livrările din iunie au scăzut cu 8,6% față de luna mai, când exporturile au fost afectate de lucrările de mentenanță planificate la gazoductul TurkStream, desfășurate între 6 și 9 iunie. Exporturile medii zilnice prin conducte au scăzut la 81,8 milioane metri cubi (mcm) în iunie, de la 89,5 mcm în mai, dar au rămas mai mari decât cele de 66,8 mcm înregistrate în iunie 2023.

Până în prezent, în 2024, Gazprom a exportat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale către Europa. În ciuda eforturilor Europei de a reduce dependența de gazele rusești, mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze prin conducte care traversează Ucraina. Acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an, iar analiștii se așteaptă la oprirea livrărilor pe fondul conflictului în desfășurare.

Gazprom și-a majorat vânzările de gaze naturale în China, ale cărei importuri prin conducte de gaze rusești au atins 22,7 bcm anul trecut, în creștere de aproape 1,5 ori față de nivelul de 15,4 bcm din 2022.

De la începutul anului 2023, Gazprom nu mai publică statistici lunare și nu a răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii. În 2022, Rusia a livrat în total aproximativ 63,8 bcm de gaze în Europa, prin diverse rute, dar volumul a scăzut cu 55,6% anul trecut, ajungând la 28,3 bcm. La apogeu, în 2018-2019, fluxurile anuale către Europa se situau între 175 și 180 bcm.

Conform raportului anual al companiei ruse de stat publicat luna aceasta, producția de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13%, la un nivel record scăzut de 359 bcm, de la 412,94 bcm în 2022. Producția de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021, la cel mai redus nivel de la înființarea companiei, în 1989.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi anuale din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze către Europa. Gazprom rămâne cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO