Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în luna iunie, în orașul Brașov din România

02 Iun. 2023, 15:37
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
02 Iun. 2023, 15:37 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în perioada 23-25 iunie în orașul Brașov din România. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea a afirmat că, în premieră, în acest an la expoziție va fi organizat și un Festival al vinului. Totodată, vor avea loc degustări de produse moldovenești și un mic concert al ansamblurilor populare din țara noastră.

„La Brașov am mai fost anterior de două ori. La ediția curentă, vom avea peste 60 de companii în Piața Sfatului – un loc central unde sunt vizitatori nu doar din România, dar și din alte țări ale lumii. Avem solicitări și din alte județe din România pentru a organiza astfel de evenimente, dar nu reușim să mergem peste tot, pentru ca nici posibilitățile antreprenorilor noștri nu sunt atât de mari încât să poată merge săptămânal sau lunar într-o expoziție peste hotare”, a precizat Sergiu Harea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Evenimentul de la Brașov este o proiectare a expoziției naționale anuale „Fabricat în Moldova” și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic din Iași, Ploiești și Baia-Mare, care au determinat orientarea agenților economici nu doar spre piețele în care au avut loc evenimentele, dar în general, orientarea către un obiectiv comun de a ajunge pe piața europeană.

Președintele CCI a adăugat că după fiecare expoziție organizată peste Prut, sunt stabilite noi parteneriate între oamenii de afaceri din Republica Moldova și cei din România, care ulterior stau la baza lansării de noi livrări a produselor moldovenești pe piața română.

Ediția curentă va fi organizată de CCI în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Primăria municipiului Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov. În perioada 19-21 mai 2023, Expoziția „Republica Moldova prezintă” a fost organizată, în premieră în orașul Cluj din România.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău