(FOTO) Republica Moldova Prezintă: 25 de companii autohtone cuceresc piața din Maramureș în aceste zile

23 Sept. 2022, 15:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2022, 15:07 // Bani și Afaceri //  MD Bani

25 de companii autohtone participă în perioada 23 – 25 septembrie 2022, la a doua ediție a expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare, România.

Expoziția organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș cu suportul Consiliului Județean Maramureș și UNDP Moldova- EU4Moldova: Regiuni-cheie, a reunit agenți economici autohtoni din domeniul agro-alimentar, textil, vinificatori, gospodării țărănești, meşteşugari, etc.

Potrivit Vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Mihai Bîlba, expoziția se așteaptă a fi una de amploare, ca urmare a succeselor înregistrate anii precedenți la Iași, Brașov, Ploiești, etc.

„După o pauză de 3 ani, ne reîntoarcem la Maramureș, nu doar pentru a prezenta produsele și serviciile cu care țara noastră se mândrește, ci și pentru a găsi noi parteneri de cooperare. În această perioadă mai puțin favorabilă pentru antreprenori, credem că doar o colaborare eficientă dintre businessul din Republica Moldova și România poate contribui direct la creșterea competitivității, calității produselor și serviciilor și desigur a economiei celor două țări. Baia Mare este un oraș prietenos și sperăm că această relație de prietenie o vor simți ulterior și antreprenorii, participanți, care vor reveni cu drag la edițiile viitoare. Expoziția „Republica Moldova Prezintă” este o proiectare a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, organizată de CCI a RM. Următoarea ediție a expoziției se va desfășura în perioada 01-05 februarie 2023, la Chișinău, și în acest context, invităm antreprenorii din România, cu un stand comun la evenimentul nostru”, a mai declarat Mihai Bîlba.

Florentin Nicolae-Tuș, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat la organizarea evenimentului, menționând că au fost combinate foarte bine expozițiile din Republica Moldova și România.

„Am astăzi o mare satisfacție și bucurie că găzduim antreprenorii din Republica Moldova și e foarte important să vedem modul în care își promovează produsele. Fără antreprenorii din Republica Moldova expoziția era mai săracă”, a mai spus președintele CCI Maramureș.

Doru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș a salutat prezența businessului din Republica Moldova iar viceprimarul de Baia Mare Pap Zsolt Istvan și-a manifestat dorința de a vedea, ulterior, produsele moldovenești pe piața din Maramureș.

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” se desfășoară în cadrul evenimentului „Rivulus Dominarum”, organizată la Maramureș. „Rivulus Dominarum” este una dintre cele mai mari expoziții de bunuri de larg consum din Nord-Vestul României care, în decursul celor 28 de ani, a devenit o tradiție pentru producătorii și comercianții ce au dorit să se promoveze pe piața maramureșeană. În 2019, la ultima ediție a evenimentului, peste 15.000 de vizitatori au trecut pragul „Rivulus Dominarum”.

La cele șapte expoziţii desfăşurate anterior la Iași, Brașov, Ploiești, Maramureș au participat circa 600 de companii.

 

 

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău