„Fabrică fantomă” de țigări lângă Chișinău! Poliția a dat peste 200.000 de țigări și 11.000 litri de alcool ascunși

19 Mai 2025, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 11:00 // Actual //  Ursu Victor

O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată de Serviciul Vamal, sub coordonarea procurorilor PCCOCS, în urma unor percheziții desfășurate în municipiul Chișinău și în zona periurbană. Cinci mandate de percheziție au fost puse în aplicare în cadrul unei cauze penale pornite pentru contrabandă cu mărfuri accizate.

Potrivit anchetatorilor, un grup organizat de persoane ar fi închiriat un spațiu industrial în apropierea Chișinăului, unde au pus în funcțiune o linie completă de fabricare a țigaretelor, fără a deține licențele și autorizațiile legale. Fiecare membru al grupării ar fi avut un rol bine stabilit în procesul de producție și distribuție a țigărilor ilicite. Materia primă utilizată era de proveniență necunoscută, iar produsele erau destinate comercializării ilegale.

În urma descinderilor, autoritățile au ridicat echipamente de producție, 92 de cutii cu tutun procesat (aproximativ 920 kg), peste 208.000 de țigarete fără filtru, 360.000 de timbre accizabile falsificate, 95.000 de lei în numerar, calculatoare, documente de ciornă, inclusiv o schemă de funcționare a utilajului.

Surpriza anchetatorilor a venit dintr-un alt depozit arendat de suspecți, unde au fost găsiți circa 11.000 de litri de alcool etilic depozitați în recipiente de diferite tipuri, fără documente justificative.

Trei persoane, cu vârste între 50 și 55 de ani, sunt în prezent cercetate penal, unele fiind deja audiate în calitate de bănuiți. Acestea beneficiază de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei sentințe definitive.

Investigațiile sunt în desfășurare pentru identificarea tuturor celor implicați și documentarea completă a rețelei ilegale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:09 // Actual //  Ursu Victor

Secretara de stat în cadrul Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a tras un semnal de alarmă în privința stării critice a securității cibernetice din sectorul energetic, în cadrul evenimentului Energy Moldova Forum, desfășurat astăzi la Chișinău. Participând la panelul „Securitatea cibernetică în sectorul energetic al Republicii Moldova – Evaluarea situației actuale și consolidarea rezilienței”, Pereteatcu a avertizat că „securitatea cibernetică nu mai este o opțiune, ci o obligație”.

Potrivit oficialei, peste 70% din infrastructura energetică a țării funcționează pe sisteme învechite, iar majoritatea, inclusiv sistemele SCADA, au fost implementate fără a ține cont de riscurile cibernetice moderne. Mai grav, doar 10% din infrastructura critică este în prezent monitorizată în timp real. „Zburăm în orb. Iar atacatorii știu asta”, a declarat Pereteatcu.

Aceasta a menționat și lipsa convergenței între tehnologiile operaționale (OT) și cele informaționale (IT), vulnerabilitățile din lanțul de aprovizionare, precum și riscurile umane cauzate de instruirea deficitară a personalului. „Doar anul trecut am avut trei incidente cibernetice majore în sectorul energetic, care ar fi putut fi prevenite. Însă și mai grav este ceea ce nu știm, pentru că numărul real al incidentelor minore rămâne necunoscut în lipsa unei monitorizări eficiente”, a spus ea.

Ca răspuns, Ministerul Energiei lansează un amplu Program de Transformare Digitală a Sectorului Energetic, cu o componentă esențială dedicată securității cibernetice. Bugetul programului depășește 200 milioane de lei, echivalentul a 21% din totalul investițiilor planificate.

Printre obiectivele asumate se numără crearea unui Centru de Securitate Cibernetică pentru Sectorul Energetic până la sfârșitul anului 2026, monitorizarea în timp real a 100% din infrastructura critică, certificarea ISO 27001 pentru toți operatorii importanți, conformitatea cu Directiva europeană NIS2, formarea a peste 5.000 de specialiști până în 2030 și campanii de informare pentru 80% dintre consumatori.

„Prin acest program, facem o schimbare radicală. Trecem de la o abordare reactivă la una proactivă, de la fragilitate la reziliență. Vrem ca, până în 2030, Moldova să devină un lider regional în domeniul securității cibernetice energetice”, a concluzionat Cristina Pereteatcu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO