Facebook renunță la proiectul său crypto, Diem. O bancă americană cumpără tehnologia cu un preț foarte mic

02 Feb. 2022, 14:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Feb. 2022, 14:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Facebook avea planuri mari cu proiectul său crypto, când l-a fondat, în 2019, dar acum, după nici 3 ani de atunci, renunță la acesta, tehnologia fiind cumpărată de o bancă americană.

Tehnologiile și alte active din proiectul criptomonedei propuse Diem (fosta Libra) vor fi vândute către Silvergate Capital Corporation, o bancă americană clasică, dar foarte tehnologizată. Anunțul a fost făcut luni de Asociația Diem, din care fac parte, alături de Meta (compania-mamă a Facebook), încă 25 de membri.

Părțile nu au dezvăluit valoarea tranzacției, dar, potrivit Wall Street Journal, prețul este de numai 200 de milioane de dolari, o sumă mică dacă o raportăm la valoarea companiilor asociate și la ambițiile cu care a început proiectul.

Inițial, Facebook a anunțat proiectul Libra (devenit Diem între timp), în 2019, ca fiind o viitoare criptomonedă. Ulterior, ambițiile lui Mark Zuckerberg s-au lovit de reacția sceptică a autorităților americane și a altor guverne. În urma acestor reacții, proiectul crypto s-a orientat către un sistem de tipul stable coin, o monedă digitală susținută de dolarul american. Practic, au fost eliminate principalele elemente de descentralizare, dereglementare și de speculație din piața crypto.

Proiectul Diem a primit o lovitură puternică mai ales atunci când s-au retras asociați ca Visa, Mastercard, PayPal și eBay.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău