Facebook renunță la proiectul său crypto, Diem. O bancă americană cumpără tehnologia cu un preț foarte mic

02 Feb. 2022, 14:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Feb. 2022, 14:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Facebook avea planuri mari cu proiectul său crypto, când l-a fondat, în 2019, dar acum, după nici 3 ani de atunci, renunță la acesta, tehnologia fiind cumpărată de o bancă americană.

Tehnologiile și alte active din proiectul criptomonedei propuse Diem (fosta Libra) vor fi vândute către Silvergate Capital Corporation, o bancă americană clasică, dar foarte tehnologizată. Anunțul a fost făcut luni de Asociația Diem, din care fac parte, alături de Meta (compania-mamă a Facebook), încă 25 de membri.

Părțile nu au dezvăluit valoarea tranzacției, dar, potrivit Wall Street Journal, prețul este de numai 200 de milioane de dolari, o sumă mică dacă o raportăm la valoarea companiilor asociate și la ambițiile cu care a început proiectul.

Inițial, Facebook a anunțat proiectul Libra (devenit Diem între timp), în 2019, ca fiind o viitoare criptomonedă. Ulterior, ambițiile lui Mark Zuckerberg s-au lovit de reacția sceptică a autorităților americane și a altor guverne. În urma acestor reacții, proiectul crypto s-a orientat către un sistem de tipul stable coin, o monedă digitală susținută de dolarul american. Practic, au fost eliminate principalele elemente de descentralizare, dereglementare și de speculație din piața crypto.

Proiectul Diem a primit o lovitură puternică mai ales atunci când s-au retras asociați ca Visa, Mastercard, PayPal și eBay.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău