Falimentarea fermierilor mici! Guvernul, în mijlocul unui scandal de proporții

23 Dec. 2024, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 10:24 // Actual //  Ursu Victor

Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a criticat dur avizul emis de Ministerul Agriculturii la proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru fermieri, aflat în discuție în Guvern. Proiectul de lege, înaintat de deputatul Viorel Barda și vizând susținerea agricultorilor afectați de seceta din 2024, ar urma să fie aprobat astăzi.

Potrivit lui Slusari, avizul Ministerului Agriculturii propune modificări care ar înrăutăți semnificativ situația pentru fermierii afectați, comparativ cu formulările originale ale deputatului Barda. „Ministerul Agriculturii, care ar trebui să protejeze interesele fermierilor, face acest lucru cu multă demagogie și reduce semnificativ eforturile comune ale deputaților și agricultorilor care au elaborat aceste modificări la solicitarea președintelui Parlamentului”, a declarat Slusari.

În continuare, reprezentantul Forței Fermierilor a lansat acuzații grave la adresa guvernului, susținând că există o capturare a acestuia de către „gașca de barosani transnaționali”. „Se pare că scopul acestora este falimentarea cât mai rapidă a fermierilor micro, mici și mijlocii din zonele rurale”, a afirmat Slusari.

„Acum totul depinde de deputații verticali, cei care au legături cu poporul și înțeleg nevoile reale ale agricultorilor. Parlamentul are puterea juridică de a ignora acest aviz aberant și de a lua deciziile corecte pentru fermieri”, a mai spus acesta.

Aceste declarații vin în contextul în care proiectul de lege se află în dezbatere și urmează să fie aprobat de Guvern, iar agricultorii continuă să se confrunte cu dificultăți majore cauzate de secetă.

La sfârșitul săptămânii trecute, deputații au votat astăzi instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Legea secetei propusă de Alexandru Trubca, președintele Comisiei Agricultură a fost pusă pe pauză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Dec. 2024, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 14:15 // Actual //  Ursu Victor

În 2022, numărul întreprinderilor active din Republica Moldova a fost de 41,5 mii, reprezentând 76,4% din totalul întreprinderilor raportoare. Sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul a dominat mediul de afaceri, cu 39,6% din totalul întreprinderilor active. Alte domenii semnificative includ activitățile profesionale, științifice și tehnice (9,8%), industria prelucrătoare (9,5%), construcțiile (7,0%) și tranzacțiile imobiliare (6,9%), arată, datele Biroului Național de Statistică.

Pe parcursul anului 2022, au fost create 4,6 mii de întreprinderi, majoritatea acestora (91,2%) fiind mici afaceri cu 0-4 salariați. Rata de creare a întreprinderilor noi a fost de 11,0%, cu cele mai multe start-up-uri în domeniul comerțului (33,2%) și în sectorul energetic, care a înregistrat cea mai mare rată de creare (28,4%).

Municipiul Chișinău rămâne centrul economic al țării, cu 63,3% dintre întreprinderile active înregistrate aici. Alte regiuni semnificative sunt Centru (15,7%), Nord (12,6%), Sud (5,3%) și UTA Găgăuzia (3,1%). Rata de creare a întreprinderilor noi în 2022 a variat între 9,0% (Nord) și 12,9% (Sud).

În 2022, au fost desființate 2,2 mii de întreprinderi, reprezentând o rată de 5,3%. Cele mai multe afaceri desființate au fost mici, cu 0-4 salariați, acestea reprezentând 88,1% din total. Domeniul cu cea mai mare rată de desființare a fost cel al cazării și alimentației publice (7,2%).

Conducătorii bărbați au dominat mediul antreprenorial, reprezentând în medie 66,2% din totalul managerilor în perioada 2016-2022. Cele mai multe afaceri conduse de femei în 2022 au fost în domeniul învățământului (62,6%), în timp ce industria extractivă a înregistrat cea mai scăzută pondere de femei (13,6%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală