Fără gaz din 1 ianuarie? Transnistria anunță măsuri drastice pentru a evita o catastrofă

06 Dec. 2024, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 16:44 // Actual //  Ursu Victor

Serghei Obolonik, pretinsul ministru al Economiei din regiunea transnistreană, a declarat că autoritățile separatiste au pregătit planuri alternative pentru sectorul energetic, în eventualitatea întreruperii livrărilor de gaz începând cu 1 ianuarie. Obiectivul principal ar fi asigurarea supraviețuirii populației și menținerea infrastructurii critice.

„Din 1 ianuarie, generarea de energie la CTE Moldovenească va fi trecută de pe gaz pe cărbune, ceea ce ne va permite o producție de 140 MW pentru aproximativ 50 de zile. Această energie va fi direcționată către necesități umanitare, consumul populației, organizațiile bugetare și industria alimentară”, a explicat Obolonik, citat novostipmr.org.

El a subliniat că situația este agravată de condițiile hidroenergetice nefavorabile, debitul de apă în râul Nistru fiind foarte scăzut. În prezent, Dubăsari HES produce doar 16 MW, comparativ cu 24 MW anterior, ceea ce complică suplimentar criza energetică.

În cazul creșterii consumului de energie electrică pentru încălzire, Obolonik susține că infrastructura a fost îmbunătățită în urma unei investiții semnificative. „Am consolidat rețeaua de distribuție astfel încât să reziste unei creșteri a consumului de până la 1,6 ori, ceea ce ar trebui să acopere necesitățile populației și ale organizațiilor bugetare”.

Măsurile luate de Tiraspol

  1. Încălzirea alternativă: Autoritățile au identificat soluții alternative pentru instituțiile sociale (spitale, case de bătrâni, internate), calculând necesarul de combustibil diesel și asigurând aprovizionarea acestuia.
  2. Sistemul de alimentare cu apă: Chiar și în cazul întreruperii curentului electric, sistemul dispune de generatoare pentru pomparea apei, iar distribuția acesteia către populație este pregătită logistic.
  3. Prevenirea avariilor: Obolonik a menționat experiențele din 2009, când lipsa gazului a suprasolicitat rețelele electrice, ducând la avarii. Îmbunătățirile implementate ar permite acum evitarea unor situații similare.

Cu toate acestea, oficialul separatist avertizează că, în absența gazului, riscul unei „catastrofe tehnogene umanitare” rămâne ridicat, chiar dacă vor fi asigurate soluții alternative. „Sistemul standard de încălzire nu poate funcționa fără gaz, iar situația va avea un caracter de criză”, a concluzionat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală