Companiile chineze au început să oprească livrările de materii prime farmaceutice pentru producția de medicamente în Rusia, a declarat președintele companiei farmaceutice „Akтивный компонент”, Alexander Semenov.
„După ultimul pachet de sancțiuni, există un nivel de coduri TN VED, în care sunt specificate intermediarile, activele și reactivii care sunt deja interziși pentru livrare în Rusia. Ne confruntăm cu aceasta ca producători de substanțe farmaceutice. Aceleași companii chineze impun deja restricții pentru anumite poziții”, a declarat Semenov la forumul BIOPROM-2024, conform „Kommersant”.
Semenov a adăugat că situația livrărilor se va agrava în viitor. El a subliniat că în Rusia este imposibil să se organizeze producția de materii prime fără „preferințe pe termen lung” din partea statului.
Anterior, Semenov a evaluat cota substanțelor rusești pe piața internă la 8-10%. Conform datelor RNC Pharma, dependența producătorilor ruși de materiile prime străine ajunge la 80%. Peste două treimi din importuri provin din China și India.
După începutul războiului din Ucraina, industria farmaceutică din Rusia s-a confruntat cu probleme în importul materiilor prime, ceea ce a condus la creșterea prețurilor medicamentelor. Potrivit statisticilor DSM Group, în 2023 Rusia a importat 12.847 tone de substanțe, comparativ cu 17.199 tone în 2022. Pe fondul deficitului, prețul substanțelor a crescut cu 26% în 2023, atingând 116 dolari pe kilogram.
Din cauza problemelor de livrare a materiilor prime pentru fabricarea medicamentelor și a retragerii de pe piața rusă a producătorilor internaționali de medicamente, numărul medicamentelor disponibile în Rusia a scăzut brusc. În 2023, din sortiment au dispărut 2.200 de poziții comerciale, conform DSM Group. La sfârșitul anului, în farmacii au fost disponibile 19.400 de medicamente, cu 11% mai puțin decât în anul precedent.
Ministerul Sănătății din Rusia a inclus în 2023 158 de medicamente, inclusiv antiseptice de bază, analgezice, hormoni și vaccinuri, în partea închisă a registrului de stat al medicamentelor, în legătură cu care autoritățile prevăd un risc de deficit. Într-un an de război în Ucraina, lista „medicamentelor deficitare” s-a extins cu 58 de poziții, crescând cu 50%.