Fiecare moldovean e dator cu aproape 13 mii de lei

13 Sept. 2021, 15:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2021, 15:27 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Fiecare cetățean al Republicii Moldova este dator cu aproape 13 mii de lei, dacă ne raportăm la calculul datoriei interne pe cap de locuitor.

Datoria internă în lei pe cap de locuitor se cifra, la finele lunii august, la 12 807 lei, în condițiile în care Republica Moldova are o populație de 2,6 milioane de locuitori, iar datoria internă a țării se cifra la 33,3 miliarde de lei.

Datoria internă a fiecărui moldovean s-a redus cu 3% față de luna precedentă când a constituit 34,3 miliarde de lei.

Economiștii explică reducerea datoriei de stat interne prin cererea mică de bonuri trezoreriale din partea băncilor ca urmare dobânzilor mici. Or, în următoare le luni cererea ar putea depăși oferta ca urmare a dobânzilor mai mari după ce BNM a majorat rata de bază.

Totodată, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, datoria de stat internă s-a majorat de la începutul anului cu 4,1 miliarde de lei.  Modificarea datoriei de stat interne s-a produs preponderent din contul majorării emisiunii VMS pe piața primară cu 4 miliarde de lei.

În opt luni ale anului 2021 rata medie ponderată a dobânzii la hârtiile de valoare de stat (VMS) comercializate prin licitaţii a constituit 5,03% (pe tipuri de VMS: 91 zile – 3,36%, 182 zile – 4,97%, 364 zile – 5,54%, 2 ani – 5,48%, 3 ani – 5,85%, 5 ani -6,10%, 7 ani -6,50%), care comparativ cu perioada analogică a anului 2020 este mai mică cu 0,23 p.p.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Feb. 2023, 17:49 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea investițiilor în active imobilizate s-a diminuat cu 9,2% și a constituit 19,5 miliarde de lei. Descreștere au înregistrat investițiile finanțate practic din toate sursele, în special, din sursele proprii ale agenților economici, din împrumuturile externe, precum și din alte surse străine, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Conform raportului, principalul factor de diminuare a investițiilor în perioada menționată a fost diminuarea investițiilor finanțate de împrumuturile externe cu 34,9%, contribuind la diminuarea totală a investițiilor cu 42%. Împrumuturile externe, care constituie 8% în total, reprezintă o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică.

Investițiile proprii ale agenților economici

A scăzut esențial și volumul investițiilor străine (-33,1%), fiind afectate de războiul din țara vecină.

După o creștere de 0,8% în primul semestru, investițiile proprii ale agenților economici au scăzut cu 4% în perioada menționată. Investițiile proprii ale agenților economici reprezintă 65% în total.

De asemenea, investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ  cu 16,7%.

Doar investițiile finanțate de împrumuturile interne au înregistrat o creștere de 20,1%), dar temperându-și semnificativ creșterea comparativ cu perioadele precedente.

Pe categorii de active s-au micșorat investițiile practic în toate mijloacele fixe, doar investițiile în imobilizări necorporale au înregistrat o creștere nesemnificativă de 2,5%.

Investiții în mașini și utilaje

În perioada menționată, s-a investit în continuare în mașini și utilaje. Cu toate acestea, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au micșorat cu 0,3%.

De asemenea, au scăzut investițiile în mijloace de transport cu 0,3% și în terenuri cu 5,2%.

Investițiile în sectorul construcțiilor, cu o pondere de 49,5% din volumul total, s-au diminuat în ianuarie-septembrie 2022 cu 14,3%. Au scăzut investițiile în toate tipurile de construcții, însă cel mai semnificativ au scăzut investițiile în construcțiile inginerești (- 24,6%), fiind finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.

Factorii care au influențat scăderea investițiilor

Factorii principali care au determinat scăderea investițiilor în ianuarie-septembrie 2022 au fost: presiunile bugetare create de criza pandemică, criza resurselor energetice și conflictul militar în Ucraina; incertitudinile în rândul investitorilor create de conflictul armat din Ucraina; scumpirea surselor de creditare, determinată de politica monetară antiinflaționistă condusă de Banca Națională a Moldovei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău