Financial Times: Putin vrea un război și mai mare împotriva Ucrainei, nu o ieșire din el

01 Aug. 2023, 05:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Aug. 2023, 05:02 // Actual //  bani.md

Noua lege privind mobilizarea în Rusia face parte dintr-un efort mai larg de a maximiza puterea de foc a armatei ruse și de a suprima sprijinul pe care Kievul îl primește din partea Occidentului.

„Aceste amendamente au fost scrise pentru un mare război și mobilizare generală. Și mirosul acestui mare război se simte deja”, a declarat Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat, săptămâna trecută, când parlamentul rus a adoptat noua lege.
„Inițiativa, care permite Kremlinului să mai trimită sute de mii de oameni la război, aruncă lumină asupra unui adevăr trist: în loc să caute o cale de ieșire din războiul său dezastruos împotriva Ucrainei, Vladimir Putin se pregătește pentru un război și mai mare”. scrie Financial Times.

Mulți oameni din Ucraina și din Occident vor să creadă că președintele rus este într-o fundătură. Armata ucraineană eliberează treptat pământurile ocupate de ruși și a demonstrat că este capabilă să lovească adânc în teritoriul inamic, chiar și la Kremlin. Presiunea sancțiunilor asupra Rusiei este în creștere.

Occidentul rămâne unit în sprijinul său pentru Kiev, iar fluxurile de arme moderne și bani sprijină eforturile militare ale Ucrainei. În cele din urmă, o revoltă orchestrată de liderul mercenarului Wagner, Evgheni Prigojin, și aparente lupte interioare în interiorul înaltului comandament rus, sporesc speranța că mașina de război a Kremlinului se va defecta.

Prognozele spun că economia Rusiei va avea o creștere modestă

Pentru Kremlin, care crede că își poate permite un război prelungit, lucrurile arată foarte diferit. Prognozele spun că economia Rusiei va avea o creștere modestă în acest an, în mare parte datorită fabricilor militare care lucrează non-stop. Componentele critice, cum ar fi microcipurile necesare industriei de apărare, provin din China și din alte surse.
În ciuda sancțiunilor, bugetul militar al Kremlinului este încă plin de numerar, datorită profiturilor extraordinare din vânzările de energie de anul trecut, precum și adaptabilității exportatorilor ruși, care și-au găsit noi clienți și plătesc mai ales în yuani. Dacă presiunile bugetare se intensifică, banca centrală a Rusiei ar putea devaloriza și mai mult rubla, facilitând plata soldaților, lucrătorilor din industria apărării și serviciilor secrete care reprimă elita și societatea Rusiei, permițând lui Putin să continue războiul.

Kremlinul nu pare îngrijorat de contraofensiva ucraineană

În ceea ce privește conflictul în sine, Kremlinul, ca și înainte, nu pare să fie îngrijorat de contraofensiva ucraineană . Chiar dacă Kievul va obține un succes mai mare, Kremlinul le poate respinge ca temporare. Putin pariază că populația Rusiei, care poate fi potențial mobilizată, este de 3-4 ori mai mare decât cea a Ucrainei, iar singura sarcină urgentă este să poată folosi această resursă atunci când dorește, să mobilizeze mult mai mulți oameni, să-i înarmeze, să-i antreneze și să-i trimită la luptă”, scrie FT.
Publicația subliniază că tocmai asta vizează noua lege, care ar trebui să ajute Kremlinul să evite o altă mobilizare oficială. De acum încolo, guvernul poate emite în siguranță o somație pentru câți bărbați consideră necesar. Limita superioară de vârstă pentru serviciul obligatoriu va fi majorată de la 27 la 30 de ani și poate fi majorată din nou în viitor. De îndată ce este trimisă citația electronică, granițele Rusiei vor fi imediat închise destinatarului său pentru a preveni o plecare în masă, așa cum s-a întâmplat în timpul mobilizării din toamna anului trecut. Pedeapsa pentru refuzul de a servi în armată a fost, de asemenea, mărită. Aceste mișcări, combinate cu investiții guvernamentale masive în extinderea producției de arme, ar trebui să-l ajute pe Putin să construiască o armată mai mare și mai bine echipată.

Moscova încearcă să sugrume economia ucraineană

În același timp, Moscova încearcă să sugrume economia ucraineană. Știind că bugetul ucrainean este pe perfuzii, ajutat de aliații săi occidentali, Kremlinul vrea să priveze Kievul de toate sursele de venit.

Prin urmare, Moscova nu numai că s-a retras din acordul de cereale, care a făcut posibil exportul de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră, dar a lansat și atacuri aeriene masive asupra porturilor ucrainene pentru a distruge orice posibilitate de restabilire a acestui acord. Aceeași logică stă la baza atacurilor aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii civile: acestea au drept scop să facă orașele ucrainene de nelocuit și să împiedice eforturile de reconstrucție”, explică expertul rus.

Kremlinul speră că redresarea rapidă a armatei ruse și distrugerea treptată a economiei ucrainene și a Forțelor Armate vor duce la o dezamăgire crescândă în Occident și la scăderea sprijinului material pe care îl primește Kievul. Pentru a accelera acest proces și a rupe voința Occidentului, Moscova folosește amenințările de escaladare, inclusiv extinderea conflictului pe teritoriul NATO prin Belarus cu ajutorul mercenarilor „Wagner”.

Putin a făcut multe greșeli fatale. Dar, atâta timp cât el va fi la putere, Moscova își va canaliza resursele încă vaste pentru a-și realiza obsesia pentru distrugerea și subjugarea Ucrainei. În timp ce liderii occidentali iau în calcul o politică de sprijinire a Ucrainei în al treilea an al acestui război urât, orice strategie pe termen lung trebuie să țină cont de această realitate, concluzionează FT.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău