Finlanda, ţara care plăteşte 100 de euro şi mai mult pe lună pentru un copil până la vârsta de 17 ani

05 Oct. 2021, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2021, 17:04 // Actual //  MD Bani

De 80 de ani, femeile însărci­nate din Finlanda primesc de la stat o cutie cu lucruşoarele necesare pornirii la drum cu creşterea copilului: haine, scutece, produse de îngrijire, jucării. Cutia în sine poate fi folosită ca pătuţ. Cu timpul, acest pachet de început a crescut în valoare şi a devenit mai cuprinzător, iar Finlanda a devenit una dintre cele mai darnice ţări cu cei care vor să aducă pe lume şi să crească copii. Un rezultat este că statul nordic se numără printre puţinele din lume în care rata natalităţii a crescut în timpul pandemiei, scrie Ziarul Financiar.

Un studiu, prezentat de Institutul pentru Demografie din Viena care acoperă 30 de state, arată că din octombrie 2020, rata natalităţii a crescut cel mai mult în Finlanda. Un baby-boom comparabil a cunoscut doar Olanda. În acelaşi timp, tendiţa generală la statele analizate este în scădere, scrie ziarul finladez Helsingin-Sanomat. Dintre ţările nordice, rata naşterilor a scăzut, dar doar uşor, numai în Suedia. Tom Sobotka, cercetător la Insititutul de Demografie din Viena, a remarcat şi el contrastul uriaş dintre sudul şi nordul european. El apreciază că baby-boomul finlandez poate fi atribuit restricţiilor limitate impuse în timpul pandemiei, lipsei măsurilor de carantinare, prevalente în multe dintre celelalte ţări, şi sistemului de protecţie socială deosebit al acestui stat. De asemenea, cifrele pot să pară  mari dacă sunt comparate cu datele din 2019, când Finlanda a înregistrat cea mai mică rată a naşterilor din istoria recentă. Guvernul face eforturi financiare uriaşe pentru a încuraja familiile. Anul acesta, beneficiile pentru familiile cu un copil au fost stabilite la 95 de euro pe lună.

Copilul primeşte banii până la vârsta de 17 ani, indiferent de situaţia materială a părinţilor. Pentru cel de-al doilea copil, o familie primeşte încă 105 de euro pe lună. Familiile cu cinci sau mai mulţi copii primesc de la stat câte 183 de euro pe lună pentru al cincilea şi următorii copiii. Părintele care îşi creşte singur copiii are dreptul la un supliment de 63 de euro pe lună pentru fiecare copil. Aceste alocaţii nu sunt taxate. În plus, o familie poate beneficia de alocaţie de maternitate, de paternitate şi de părinte  pentru perioada în care îngrijirea copilului obligă părintele să renunţe la locul de muncă. Pachetul de început pentru copil conţine anul acesta 50 de produse diferite, iar părinţii pot cere să primească echivalentul acestora în bani. Cu tot baby-boom-ul, 2021 va fi al şaselea an la rând în care decesele depăşesc naşterile. Finlanda, ca mai toate statele europene, îmbătrâneşte. Actualele niveluri ale imigraţiei vor putea susţine populaţia timp de încă 13 ani, scrie Bloomberg. Apoi populaţia va începe să scadă. Bătrâni vor fi mai mulţi decât tineri. Munca unui tânăr va trebui să susţină pensia mai multor bătrâni. Problema este şi mai acută în estul depopulat şi mai sărac al Uniunii Europene.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO