Bogăția ascunsă în adâncul oceanelor: Un milion de miliarde de dolari

26 Mai 2023, 05:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2023, 05:09 // Actual //  Lupu Eduard

Foarte puțini locuitori ai Pământului sunt conștienți de faptul că pe fundul oceanelor planetei noastre există o comoară neștiută, ascunsă, care valorează un milion de miliarde de dolari. Asta înseamnă că acolo, în adâncuri, există câte 2,5 kilograme de aur pentru fiecare om de pe Terra, însă în prezent nu există o tehnologie sustenabilă pentru extragerea acestei bogății.

Oamenii de știință au estimat că există aproximativ un gram de aur dizolvat la fiecare 100 de milioane de tone metrice de apă din Oceanul Atlantic și în Pacific. O analiză a Administrației naționale de oceanografie și atmosferică (NOAA) din Statele Unite arată că există circa 20 de milioane de tone de aur pe fundul oceanelor, potrivit IFL Science.

Prețul aurului se schimbă în mod constant, plus că este greu de găsit o valoare concretă a unei greutăți atât de mari, dar o estimare din 25 mai 2023 spune că 1 tonă de aur ar putea valora peste 63.000.000 de dolari.

Calculând cât ar valora întreaga cantitate de aur din oceane, am ajunge la colosal cifră de 1,26 de milioane de miliarde de dolari sau 1.260.000.000.000.000 de dolari. Sună atrăgător, dar a pune mâna pe aur va fi o problemă. Încă o dată, această cantitate este extrem de diluată în vasta întindere a oceanelor lumii, spun experții.

În prezent nu există o modalitate rentabilă de a extrage aur din ocean pentru a obține profit.

Un studiu din 1941 publicat în revista Nature a descris o „metodă electrochimică” de extragere a aurului din apa de mare. Cu toate acestea, costul procesului s-a dovedit a fi de cinci ori mai scump decât valoarea aurului obținut.

Primul care a descoperit existența aurului în adâncurile oceanelor din întreaga lume a fost Edward Sonstadt, în anul 1872, dar el nu a întreprins nimic în acest sens, pentru a se îmbogăți.

În anul 1990, cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu, că există aproximativ un gram de aur în fiecare sută de milioane de tone de apă de mare sau din ocean. Oamenii de știință au calculat că oceanele din întreaga lume conțin 20 de milioane de tone de aur.
Cantitatea de aur aflată ascunsă în oceanele de pe Pământ este suficientă pentru a oferi fiecărui locuitor al planetei noastre (din cei 8 miliarde din prezent), aproximativ 2,5 kilograme de aur. Însă, extragerea aurului din adâncuri necesită tehnologii speciale, care până în prezent nu sunt sustenabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău