Firme blocate în Rusia! Unele branduri occidentale nu pot părăsi țara din cauza unor acorduri complexe de franciză

16 Mart. 2022, 10:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 10:28 // Bani și Afaceri //  MD Bani

După ce Rusia a invadat Ucraina mai multe branduri occidentale s-au retras din Rusia. Totuși, unele companii întâmpină probleme în acest proces. Marks and Spencer, Burger King și grupurile hoteliere Marriott și Accor sunt restricționate de acorduri complexe de franciză, ceea ce împiedică retragerea lor de pe piața rusă, transmite BBC.

Firmele au externalizat afacerile rusești către terți și nu dețin operațiunile care le poartă numele. Împreună, firmele au aproape o mie de puncte de desfacere încă deschise în Rusia.

M&S are 48 de magazine, iar Burger King are încă 800 de restaurante deschise, în timp ce Marriott și Accor au deschise 28, respectiv 57 de hoteluri.

BBC înțelege că mărcile sunt blocate în acorduri legale de franciză, ceea ce le face dificil să-și elimine numele de pe străzile și centrele comerciale din Rusia.

Multe firme occidentale au încheiat astfel de acorduri de zeci de ani. De exemplu, magazinele Marks and Spencer sunt operate de o companie turcă numită FiBA, care deține drepturile de a vinde produsele retailerului în Europa de Est, încă din 1999. Gigantul de retail a declarat că a suspendat livrările de mărfuri către FiBA ca răspuns la război.

Între timp, proprietarul Burger King, Restaurant Brands International, a mai spus pentru BBC că restaurantele sale sunt conduse de francizați. Aceste „acorduri legale de lungă durată nu pot fi schimbate cu ușurință în viitorul previzibil”, se spune.

Reiese că grupurile hoteliere Marriott, IHG și lanțul francez Accor, care are printre mărcile Ibis și Novotel, operează toate în Rusia în baza unor acorduri similare.

Marriott a declarat pentru BBC că hotelurile sale din Rusia sunt deținute de terți, dar a spus că va „continua să evalueze capacitatea acestor hoteluri de a rămâne deschise”, sugerând că analizează acordurile de franciză.

Franciza este o metodă de afaceri de distribuire a produselor sau serviciilor. Acesta implică un francizor, o companie care a stabilit numele mărcii, și un francizat, o companie care plătește o taxă pentru dreptul de a face afaceri sub numele francizorului și de a-și vinde produsele.

Între timp, firmele încearcă să facă tot ce pot pentru a ajuta cu situația și toate au anunțat sprijin pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei.

Accor, care are 57 de hoteluri de marcă în Rusia și 3.500 de angajați acolo, a suspendat toate deschiderile și rezervările viitoare de hoteluri pentru persoanele care au fost sancționate.

Burger King își redirecționează profiturile din operațiunile în franciză din Rusia către eforturile umanitare.

Marriott și IHG Hotels & Resorts, care au fiecare câte 28 de hoteluri care operează în Rusia sub marca lor, au oprit, de asemenea, dezvoltările și investițiile hoteliere și și-au închis birourile corporative – pe care le dețin ei înșiși.

M&S a promis mai mult de 1,5 milioane de lire sterline pentru a sprijini refugiații și donează 20.000 de haine și haine termice
Cu toate acestea, în timp ce multe mărci sunt blocate în Rusia, Yum Brands, care deține KFC și Pizza Hut, a declarat că finalizează un acord cu principalul său francizat pentru a opri temporar operațiunile Pizza Hut.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău