Flota din umbră a lui Putin, sub focul Uniunii Europene: Sancțiuni stricte și monitorizare din satelit

12 Nov. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Nov. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană se pregătește să răspundă mai ferm încălcării sancțiunilor impuse Rusiei, în special în ceea ce privește utilizarea flotei de petrolieri vechi și înregistrarea lor sub companii fantomă, care pot provoca un dezastru ecologic în orice moment. În noul an, ar putea fi impuse noi reglementări pentru trecerea acestor nave prin apele europene.

Parlamentul European lucrează la o rezoluție care vizează „măsuri direcționate” împotriva petrolierelor din flota umbrită a Rusiei. Documentul, care beneficiază de un larg suport, solicită „urmărirea sancționată sistematică” a navelor care transportă petrol rus, intensificarea monitorizării prin satelit și efectuarea de „inspecții specifice”. De asemenea, se propune ca aceste nave să furnizeze asigurări adecvate atunci când tranzitează apele UE.

Multe dintre aceste petroliere sunt înregistrate pe numele unor companii necunoscute, iar informațiile despre asigurările acestora sunt inexistente, ceea ce ar putea împiedica despăgubirile în caz de poluare cu petrol. Deja au fost identificate zeci de incidente în care aceste nave au lăsat urme de petrol pe distanțe mari, în zone precum Marea Adriatică, Marea Mediterană, Canalul Mânecii, dar și în apropierea țărmurilor Chinei, SUA și Americii de Sud.

„Este doar o chestiune de timp până când se va produce o catastrofă ecologică”, a declarat Jonas Sjöstedt, europarlamentar suedez, care conduce lucrările asupra rezoluției. De asemenea, el a subliniat că, dacă nu se oprește activitatea flotei umbrite, aceasta va continua să „finanțeze mașina de război a lui Putin”.

Parlamentul European cere statelor membre ale UE să adopte măsuri decisive pentru a opri aceste nave care transportă petrol în Marea Baltică. Deși rezoluția Parlamentului European nu are caracter obligatoriu, Comisia Europeană pregătește sancțiuni, iar începând din ianuarie 2024, când Polonia va prelua președinția Consiliului UE, se va începe lucrul la un al 15-lea pachet de sancțiuni. Guvernul Ungariei, care a deținut președinția în a doua jumătate a anului 2024, nu a ridicat subiectul unor noi sancțiuni.

Conform estimărilor, flota umbrită rusă transportă 70% din petrolul și produsele petroliere din Rusia, iar unii experți estimează că ponderea ajunge la 80%. De asemenea, conform datelor, vârsta medie a navelor din această flotă este de 18 ani, cu multe probleme tehnice deja semnalate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală