FMI: Sfârșitul acordului privind cerealele ar putea crește prețurile cu 15%

26 Iul. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2023, 07:33 // Actual //  Lupu Eduard

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat astăzi că ieșirea Rusiei dintr-un acord care permitea exporturile ucrainene prin Marea Neagră ar putea duce la o creștere a prețurilor globale la cereale cu 10-15%, potrivit Sky News.

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat reporterilor că acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost „foarte util” pentru a asigura furnizarea unor cantități ample de cereale din Ucraina, atenuând presiunile asupra prețurilor la alimente.

„Încă mai evaluăm unde vom ajunge, dar ne gândim că o creștere a prețurilor la cereale de 10-15% este o estimare rezonabilă.”, a spus el.

FMI a estimat marți că inflația globală va scădea la 6,8% în 2023, de la 8,7% în 2022.
În iulie 2022 a fost încheiat un acord între Rusia și Ucraina pentru a permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, Turcia acționând ca intermediar al acordului.
Acordul s-a dovedit a fi un factor important pentru securitatea alimentară globală.
Sfârșitul acordului ar putea exercita o presiune deosebită asupra Africii de Nord, a Orientului Mijlociu și a Asiei de Sud – zone care se bazează cel mai mult pe cerealele ucrainene.

Uniunea Europeană a declarat marți că este pregătită să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul „culoarelor de solidaritate” – legături de transport feroviar și rutier prin statele membre ale UE care se învecinează cu Ucraina.

La New York, ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a dezvăluit în faţa presei că Rusia şi-a „înmulţit atacurile asupra stocurilor de cereale din Odesa”, precum şi „în întreaga Ucraină”, inclusiv până la frontiera cu România, notează AFP.
Ea a denunţat „absurditatea” utilizării armelor grele de către Moscova „pentru a distruge hrana”, văzând în aceasta dovada că „instrumentalizarea aprovizionării alimentare mondiale este un element calculat al strategiei Rusiei”, ceea ce demonstrează că ei „nu-i pasă de loc de populaţiile din Africa, Asia şi America Latină care se confruntă cu foametea şi seceta”.

Rusia a renunţat la un acord crucial care, din vara anului 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în pofida blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Timp de un an, acest acord a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să fie expediate din porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea preţurilor mondiale la alimente şi la evitarea riscului de penurie.

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi gazda la Sankt-Petersburg începând de joi a summitului Rusia-Africa, un mijloc de a afişa o înţelegere în pofida situaţiei în Ucraina şi a încetării acordului privind cerealele, sursă de îngrijorări pentru ţările de pe continentul african.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău