Foame de bani! Rusia pregătește reduceri ale exporturilor de petrol în decembrie

18 Dec. 2023, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Dec. 2023, 09:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunţat duminică că va mări reducerile exporturilor de petrol în decembrie, posibil cu 50.000 de barili pe zi sau mai mult, mai devreme decât a promis, în timp ce cei mai mari exportatori ai lumii încearcă să susţină preţurile globale ale ţiţeiului, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Arabia Saudită şi Rusia, cei mai mari doi exportatori de petrol din lume, au cerut în decembrie ca toţi membrii OPEC+ să se alăture unui acord privind reducerile de producţie, după o întâlnire agitată a clubului producătorilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Riadul la scurt timp după întâlnirea OPEC+, care reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi aliaţi.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak, cel mai important om din domeniul petrolului şi gazelor al lui Putin, a fost citat de cele trei principale agenţii de presă ale Rusiei spunând că Rusia va mări reducerile dincolo de cantitatea de 300.000 de barili pe zi deja convenită pentru acest an.

”Deja în decembrie vom adăuga volume suplimentare. Cât de mult, vom vedea pe baza rezultatelor din decembrie – ar putea fi încă 50.000 bpd, poate mai mult”, a declarat Novak, citat de agenţia de ştiri Interfax.

Rusia s-a angajat la o reducere de 300.000 bpd comparativ cu exporturile mai-iunie – şi să o menţină la acest nivel până la sfârşitul anului.

În decembrie, Rusia a fost de acord să mărească aceste reduceri la 500.000 bpd în primul trimestru al anului 2024, au declarat agenţiile ruse.

Datorită promisiunilor făcute OPEC+, exporturile de petrol ale Rusiei în 2023 vor totaliza mai puţin decât cele 247 de milioane de tone utilizate în principalele previziuni macroeconomice ale Rusiei, a spus Novak.

Novak a spus că speră că Gazprom şi producătorul chinez CNPC ar putea conveni în curând asupra condiţiilor contractuale pentru vânzarea de gaze prin conducta Power of Siberia-2.

Rusia a purtat discuţii de ani de zile cu privire la construirea Power of Siberia-2, care va transporta aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Yamal, în nordul Rusiei, până în China, prin Mongolia.

”Ne aşteptăm ca compania (Gazprom) să ajungă la un acord cât mai curând posibil”, a spus Novak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău