Foametea bate la ușile moldovenilor! Maia Sandu se implică

08 Iun. 2022, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 13:19 // Actual //  bani.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul securității alimentare a Republicii Moldova. La ședință au fost audiate rapoartele și analizele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne, dar și eficiența sectorului agroalimentar în ansamblu. În acest context, discuțiile au vizat acțiuni ce trebuie întreprinse pentru:

Funcționarea eficientă a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețele si rețelele de comercializare;

Eliminarea efectelor poziției de monopol, obținută prin metode neconcurențiale, pe care unii agenți economici iresponsabili o au pe piață; și

Sporirea productivității muncii în sectorul agricol.

În urma discuțiilor, CSS a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în anii 2022-2023:

În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Economiei (ME) va finaliza strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023.

În termen de patru săptămâni, MAIA, ME și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA) vor revizui procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.

Consiliul Concurenței va supraveghea piețele relevante și va investiga și sancționa prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Finanțelor (MF) vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.

În termen de trei săptămâni, MAIA și ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate.

În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și MAIA vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.

În termen de trei săptămâni, MAIA, MMPS, ME și MAI vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ