Scorpan: Cea mai nouă aeronavă HI Sky a aterizat la Otopeni, unde va avea baza operațională

31 Mart. 2023, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2023, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Hi Sky, controlată de Iulian Scorpan, anunță că și-a completat flota cu cea mai nouă aeronavă din România care a aterizat la Otopeni, unde va avea baza operațională.

Este vorba de Airbus A321neo LR produs în anul 2023.

Primul zbor comercial al acesteia va fi Otopeni-Dublin pe 31 Martie 2023.

Iulian Scorpan a ocupat anterior funcția de director Air Moldova și a plecat din funcție după ce a fost privatizată compania de aeriană de stat.

Iulian Scorpan a fost acuzat acuzați de abuz de putere în exercitarea obligațiunilor funcționale.

Procuratura Anticorupție anunța că a încheiat urmărirea penală în decembrie 2021 și a transmis cauza penală Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care a fost distribuită judecătoarei Ana Cucerescu.  Acuzatorii vorbesc despre un prejudiciu ce depășește un milion de lei.

Învinuiții ar fi abuzat de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderi.

În rezultat, a fost periclitată activitatea societăților de audit care urmau a efectua auditul anual obligatoriu, prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare. Din această cauză, nu a existat claritate în privința situației financiare a întreprinderii în perioada anilor 2014-2016.

„În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, Întreprinderii de stat, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei, inclusiv TVA”, spunea Procuratura Anticorupție.

Iulian Scorpan a deținut fotoliul de director al companiei Air Moldova din februarie 2010 și până în primăvara anului 2013. Ulterior ministrul Transporturilor l-a numit din nou la conducerea Air Moldova, iar în 2019 a plecat, iar la scurt timp a înființat compania Hi Sky.

Iulian Scorpan este de profesie pilot și a fost angajat la Air Moldova în 2004.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău