(FOTO) A fost deschis Skatepark-ul din Ungheni. Este unicul de acest gen din Republica Moldova

08 Nov. 2021, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2021, 09:53 // Actual //  MD Bani

Skatepark-ul, unicul de acest gen din Republica Moldova, amplasat în Parcul „Micul Cluj” din Ungheni, este deja funcțional, scrie news.ungheni.org.

Potrivit Primăriei municipiului Ungheni, skatepark-ul are o suprafață totală de 800 metri pătrați.

Noua platformă sportivă este divizată pentru 2 categorii de utilizatori:

  • începători (Zona A, unde pista e din asfalt) – vârsta minimă a utilizatorilor este de 6 ani, copiii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani au nevoie de însoțitor, iar accesul persoanei este permis doar după prezentarea copiei actului de identitate și completarea declarației pe propria răspundere.
  • avansați (Zona B, unde cele 9 rampe sunt din beton armat) – vârsta minimă a utilizatorilor este de 12 ani, iar accesul oricărei persoane este permis doar după după prezentarea copiei actului de identitate și completarea declarației pe propria răspundere.

Pe teritoriul obiectivului sportiv este interzis accesul cu animale de companie și cu vehiculelor sau autovehiculelor (autoturisme, autoutilitare, ATV-uri, mopede, motociclete, căruţe etc.)

Skatepark-ul din Ungheni

Sursa informează că la sfârșitul lunii iulie curent, a fost aprobat, de către Consiliul Municipal, Regulamentul de utilizare a skateparkului.

Spre marea bucurie a Unghenenilor și a oaspeților Porții de Vest, accesul este gratuit.

Totodată, skatepark-ul este destinat numai STRICT pentru skateboard, role, biciclete și trotinete, iar utilizatorii sunt obligați să poarte echipament de protecție și să semneze o declarație pe proprie răspundere.

Declarația pe proprie răspunde poate fi solicitată de la administrația Parcului „Micul Cluj”.

Cu Regulile de utilizare a skatepark-ului puteți lua cunoștință pe loc, acestea fiind afișate la un loc vizibil.

Primăria municipiului Ungheni reamintește că skatepark-ul a fost construit urmare a solicitării unghenenilor, cu sprijinul financiar al autorităților publice locale din Cluj-Napoca, oraș înfrățit cu Ungheniul.

Regulament de utilizare a Skatepark-ului amplasat în Parcul „Micul Cluj” din mun. Ungheni

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău