FOTO Armata ucraineană a primit noi muniții de la unul dintre aliații Rusiei

06 Mart. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Noi fotografii distribuite pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată că aceștia au primit un nou lot de muniții din Iran, țară care susține militar Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Imaginile distribuite de militarii celei de-a 24-a Brigadă Mecanizată a armatei ucrainene arată că aceștia au primit obuze M48 de 120 de milimetri fabricate în Iran. În una dintre fotografii poate fi văzut de asemenea un mortier HM-16, o altă armă de fabricație iraniană.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker explică faptul că aceste obuze pot fi ușor de identificat datorită culorii lor distincte, marcajelor și modului în care sunt aranjate inelele care ajută la propulsarea lor din armele cu care sunt lansate.

Marcajele arată de asemenea că acestea au fost produse în 2022 într-un lot care a ieșit probabil de pe liniile de producție după declanșarea războiului din Ucraina.
„Date fiind cantitățile și tipurile diversificate de muniții și arme iraniene văzute în armata ucraineană, este probabil ca acestea să fi fost cumpărate de Ucraina din Iran prin intermediul unei terțe părți”, mai notează Ukraine Weapons Tracker.

Armata ucraineană folosește mortiere fabricate în Iran

Încă din luna iulie a anului trecut pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arăta că soldații ucraineni folosesc mai multe arme fabricate în Iran, imaginile provocând nedumerire la momentul respectiv cu privire la modul în care ar fi putut ajunge în dotarea forțelor armate ale Kievului, ținând cont că Iranul a fost una dintre țările care au refuzat să condamne agresiunea rusească.

În înregistrarea respectivă au putut fi văzute tocmai 4 mortiere HM-16, arma care apare și în una dintre fotografiile apărute acum pe rețelele social media.

Deși strângerea puternică a legăturilor dintre Moscova și Teheran și livrarea de drone kamikaze iraniene forțelor armate ruse avea să vină abia mai târziu, Iranul dăduse în vara anului trecut mai multe semnale puternice că se va alinia cu Rusia în ceea ce propaganda rusă numește războiul împotriva „Occidentului colectiv”.

Pe 22 iunie presa de la Teheran anunța o „strângere” a relațiilor și cooperării dintre Rusia și Iran pe 22 iunie, dată la care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a deplasat la Teheran pentru o vizită oficială, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, printre care și președintele ultraconservator Ebrahim Raisi.

Imaginile apărute pe 14 iulie cu mortierul iranian folosit de soldații Kievului au fost cu atât mai surprinzătoare întrucât ele au fost distribuite la doar câteva zile după ce Statele Unite au acuzat pentru prima oară Iranul că se pregătește să trimită forțelor armate ruse drone pentru a le folosi în războiul dus împotriva Ucrainei.

Iranul, aliatul cu două fețe al Rusiei?

La momentul respectiv se specula că mortierele de 120 de milimetri văzute în înregistrarea în cauză ar fi fost cumpărate de ucraineni de la un contractor independent sau au fost livrate de Statele Unite după ce au fost capturate în timpul luptelor din Orientul Mijlociu împotriva Statului Islamic.

Însă o altă înregistrare video apărută pe rețelele social media în luna septembrie sugerează că Iranul a trimis obuze Ucrainei și printr-un contract de achiziții, nu doar prin grupuri clientelare, deși cel mai probabil cu ajutorul unor terțe părți, la fel ca în cazul munițiilor furnizate Kievului de către Bulgaria.

La nivel oficial Teheranul neagă acest lucru, la fel ca în cazul livrărilor de drone către Rusia.

Ukraine Weapons Tracker explica la momentul respectiv că obuzele văzute în filmare au fost fabricate în 2022 și nu există niciun fel de informații că ele ar fi fost interceptate de terțe părți.

Coroborate cu restul informațiilor disponibile, administratorii acestei pagini cunoscute pentru monitorizarea armamentului folosit în războiul din Ucraina concluzionau că „putem spune cu mare siguranță că muniția pe care o vedem aici a fost cumpărată din Iran, poate prin intermediul unei terțe părți pentru a putea nega responsabilitatea”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău