(FOTO) CCI a RM a lansat „Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori”

26 Mai 2022, 15:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Mai 2022, 15:55 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

La data de 26 mai 2022, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a dat start desfășurării ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” la care participă 23 de maiștri- instructori din mediul de afaceri cât și din instituții de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT). Participanții la program vor fi instruiți de 5 formatori calificați în domeniu.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, maiștrii- instructori au o importanța majoră în dezvoltarea profesională a noilor angajați din cadrul întreprinderilor și instituțiilor de învățământ pe care le reprezintă, iar cursurile din cadrul ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” includ unele dintre cele mai relevante și actuale subiecte ce privesc formarea profesională a elevilor/ucenicilor.

Totodată, președintele instituției a menționat că Programul contribuie la sporirea calității educației și asigură accesul la informare și continuă dezvoltare, iar maistrul- instructor certificat reprezintă și una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească agenții economici pentru a fi raportați drept conformi către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

În cadrul deschiderii Programului, Șefa direcției Învățămând Dual Elena Movileanu, le-a adus la cunoștință maiștrilor- instructori toate aspectele ce privesc Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori: Graficul, Agenda, Programele de formare, modul de desfășurare a cursurilor, precum și metoda de examinare/certificare a acestora.

Cursul este organizat reieșind din prevederile stipulate în art. 16 alin (2) al Legii nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual, conform căreia maistrul- instructor al unități este obligat să dețină cel puțin 20 de credite de studii de formare psihopedagogică având ca scop dezvoltarea competențelor de transpunere a cerințelor pieței muncii în practici de formare profesională cât și pregătirea resurselor umane calificate la locul de muncă.

Cursul constă în asigurarea conceptuală și metodologică a procesului de formare a maiștrilor-instructori în producție, care participă la oferirea serviciilor de pregătire profesională inițială și prin învățământ dual în întreprinderile din Republica Moldova.

În acest sens, responsabilitățile maiștrilor- instructori în producție se vor configura, pe de о parte, în acțiuni de proiectare, organizare, ghidare, monitorizare și evaluare a activităților elevilor/ elevilor în învățământul dual în perioada stagiilor practice nemijlocit la întreprindere, iar pe de altă parte, în cele de relaționare cu instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău