Programele de susținere a afacerilor locale dau roade. Dorina Agachi este medic pediatru în Chișinău și de trei ani directoare a Centrului „Pediatru-Dormed” din Bălți. De două ori pe săptămână ea face naveta Chișinău-Bălți pentru a-și consulta pacienții din nordul țării. Din copilărie și-a dorit să fie medic pentru copii. A început activitatea în instituțiile de stat, apoi șase ani a continuat în privat și, la sugestia unui prieten de a avea un proiect în afara Chișinăului, în 2019 a înregistrat întreprinderea din Bălți. Tot în acea perioadă a aflat despre granturile acordate de ODIMM. A zis să-și încerce norocul și a reușit. Primii pași în medicina privată i-a făcut cu ajutorul finanțării accesate prin Programul PARE 1+1 și al rudelor care au muncit peste hotare.
Când ajunsese pe ultima sută de metri cu amenajările și instalarea mobilierului, venise și pandemia. A fost un adevărat examen pentru ea și toată echipa de medici, atât profesional, cât și psihologic. În acea perioadă i s-a infectat toată familia de COVID-19, lăsându-i o amprentă psihologică adâncă. Asta însă n-a dezechilibrat-o, dimpotrivă a făcut-o mai puternică. Văzând vulnerabilitățile sistemului medical și mai ales cererea de asistență medicală în regiuni, a decis să-și dezvolte clinica și să acorde mai multe servicii, iar pentru aceasta avea nevoie de noi echipamente și dispozitive medicale. Așa, în 2021, a decis să aplice la Programul „Start în afaceri” și a obținut de la ODIMM un grant în valoare de 180.000 lei.
„Chiar dacă clinica este mică, ne-am propus să avem dispozitive medicale noi, performante. De aceea, din cele două granturi ne-am achiziționat practic toate utilajele medicale de bază, de care trebuie să dispună un centru medical – ecograf, analizator FIA care permite măsurarea unei varietăți largi de biomarcheri în sangele uman. De asemenea, am procurat alt echipament utilizat în diagnosticarea, terapia sau intervenția chirurgicală a oricăror tulburări legate de ureche, nas sau gât. În cadrul centrului medical activează o echipă de 25 de specialiști din orașul Bălți și orașele din preajmă”, spune Dorina Agachi.
Antreprenoarea spune că deservește lunar peste 600 de pacienți, majoritatea fiind copii. Acum are în plan deschiderea unor filiale la Ungheni și Cahul.
„Asta va permite diminuarea presiunii din centrele medicale publice. Principala noastră provocare este abilitatea de a răspunde unui context medical în continuă schimbare. La nivel mondial are loc o adevărată revoluţie în medicină. Am trecut de la o perioadă în care medicaţia era frecvent utilizată pentru a trata simptomele la o nouă etapă în care profesioniştii din domeniul sănătăţii să poată anticipa şi chiar acţiona înainte ca bolile să afecteze ireversibil pacienţii”, susține directoarea centrului medical.
Pentru anul 2022, ODIMM pune la dispoziția tinerilor un șir de instrumente financiare de suport în afaceri, printre care un program de granturi și produse de garanții financiare.
Recent, Guvernul a extins cu încă trei ani Programul de stat „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat de la 180 000 lei până la 200.000 lei, astfel, finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional.
În anul curent, întreprinderile fondate de tineri antreprenori care solicită credite de la orice bancă comercială, pot beneficia de garanții financiare din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM cu o valoare maximă de până la 5 milioane lei, care acoperă până la 80 la sută din suma creditele contractate. Pentru anul 2022, capacitatea totală de garantare a FGC este de cca 1 miliard lei.