(FOTO) De la farmacistă la apicultoare. Istoria de succes a SRL APICANDLE lansată de antreprenoarea Olga Zaițev

03 Mart. 2022, 11:07
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
03 Mart. 2022, 11:07 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Din dragoste pentru cel mic, sau din dragoste pentru albine – nu mai știu exact de unde a luat naștere. Miere mâncam mereu „cu găleata”” – așa începe relatarea Olgăi Zaițev despre frumoasa ei afacere. De fapt, primii pași i-a făcut încă în 2018, când era în concediu de maternitate și a fost nevoită să aibă grijă de câțiva stupi de albine ai familiei.

Olga Zaițev a absolvit Colegiul Național de Medicină și Farmacie din Chișinău și activează ca farmacistă în Anenii Noi, însă perioada în care se afla în concediul de îngrijire a copilului i-a adus și o meserie nouă – cea de apicultoare. A deschis un atelier de creație în satul Hârbovățul Nou, Anenii Noi, unde confecționează lumânări din ceară naturală, în special produse tematice, solicitate la sărbători. Pasiunea, atenția și creativitatea care o caracterizează îi permit să lanseze pe piață produse unice, pe care le sculptează sau pictează. Toate aceste creații poartă astăzi numele „ApiCandle”.

Ceara utilizată este certificată și deține Certificatul de inofensivitate. „ApiCandle” deține peste 80 de modele de lumânări.

Un rol important în dezvoltarea afacerii „ApiCandle” au avut-o și mentorii de la Școala de Apicultură care, suplimentar faptului că au încurajat-o să utilizeze ceara pentru producerea lumânărilor, i-au oferit îndrumare și în identificarea surselor financiare necesare. Au ghidat-o către programul Femei în Afaceri de la ODIMM, cu ajutorul căruia a obținut susținerea financiară din partea Uniunii Europene prin intermediul proiectului DevRAM (Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova). Cu ajutorul acestui proiect a achiziționat topitorul, mobilierul din atelier, computerul la care planifică formele, pentru a fi originale de restul formelor existente pe piață.

Următorul pas în dezvoltarea afacerii este organizarea atelierelor de creație pentru copii în confecționarea lumânărilor.

Olga Zaițev a inspirat femeile din regiunea Centru a Republicii Moldova, atunci când și-a relatat istoria de succes în cadrul Atelierului de lucru cu tematica „Identificarea propunerilor de politici privind abilitarea și participarea economică a femeilor în Republica Moldova”, desfășurat la Strășeni la 18 ianuarie curent, de către Platforma Națională a Femeilor din Moldova, cu suportul GIZ Moldova.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău