(FOTO) Într-o comună din Iași luminițele de Crăciun au costat peste 30.000 de euro. Ce spune primarul

24 Dec. 2021, 10:52
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 10:52 // Slider //  MD Bani

În Plugari, o comună situată între județele Iași și Botoșani, edilul a dat 151.000 de lei pe iluminat festiv, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de euro. Aceasta este a doua cea mai mare sumă cheltuită de o localitate rurală din România. Primarul liberal spune că toate proiectele majore sunt fie finalizate, fie în lucru, așa că și-a permis să investească în luminițele de Crăciun.

Din Comuna ieșeană Plugari fac parte trei sate: Borosoaia, Onești și Plugari, iar la ultimul recensământ avea o populație de aproape 3.700 de locuitori.

În zona Moldovei, doar municipiul Vaslui a dat mai mulți bani pe luminițe, dar asta la o populație de 15 ori mai mare decât în Plugari. De fapt, comuna ieșeană este pe locul doi la nivel național în ceea ce privește banii dați de administrații rurale pe beculețele de Crăciun, fiind surclasată doar de comuna Jucu, unde s-au dat cu 100.000 de euro mai mult, dar localitatea găzduiește și o parte importantă din industria zonei metropolitane Cluj-Napoca.

Reporterii Libertatea.ro au mers în comuna ieșeană pentru a vedea cum arată luminițele de 30.000 de euro. Au dat peste un adevărat program artistic, cu instalații variate ca model și intensitate amplasate, în principal, de-a lungul drumului care străbate dintr-un capăt în altul reședința de comună. În centru, beculețele sunt așezate din 20 în 20 de metri. Primarul spune că a meritat investiția, iar luminile vor putea să fie folosite și în anii viitori pentru a aprinde pe hartă comuna Plugari.

„Dacă aveam alte nevoi, duceam banii acolo”, spune liberalul Paul Mursa. „Dacă ați fost la noi în comună, ați văzut că nu prea mai avem ce face. Avem apă, avem iluminat public, un cămin cultural proaspăt recepționat, un after school pe care urmează să-l deschidem într-o lună de zile. Avem doar câțiva kilometri de drumuri neasfaltate, dar am depus proiect pentru ele pe Anghel Saligny. În rest, avem de toate”, a adăugat primarul Paul Mursa pentru Libertatea.”

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău