(FOTO) Într-o comună din Iași luminițele de Crăciun au costat peste 30.000 de euro. Ce spune primarul

24 Dec. 2021, 10:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Dec. 2021, 10:52 // Slider //  Dumitrita Culiuc

În Plugari, o comună situată între județele Iași și Botoșani, edilul a dat 151.000 de lei pe iluminat festiv, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de euro. Aceasta este a doua cea mai mare sumă cheltuită de o localitate rurală din România. Primarul liberal spune că toate proiectele majore sunt fie finalizate, fie în lucru, așa că și-a permis să investească în luminițele de Crăciun.

Din Comuna ieșeană Plugari fac parte trei sate: Borosoaia, Onești și Plugari, iar la ultimul recensământ avea o populație de aproape 3.700 de locuitori.

În zona Moldovei, doar municipiul Vaslui a dat mai mulți bani pe luminițe, dar asta la o populație de 15 ori mai mare decât în Plugari. De fapt, comuna ieșeană este pe locul doi la nivel național în ceea ce privește banii dați de administrații rurale pe beculețele de Crăciun, fiind surclasată doar de comuna Jucu, unde s-au dat cu 100.000 de euro mai mult, dar localitatea găzduiește și o parte importantă din industria zonei metropolitane Cluj-Napoca.

Reporterii Libertatea.ro au mers în comuna ieșeană pentru a vedea cum arată luminițele de 30.000 de euro. Au dat peste un adevărat program artistic, cu instalații variate ca model și intensitate amplasate, în principal, de-a lungul drumului care străbate dintr-un capăt în altul reședința de comună. În centru, beculețele sunt așezate din 20 în 20 de metri. Primarul spune că a meritat investiția, iar luminile vor putea să fie folosite și în anii viitori pentru a aprinde pe hartă comuna Plugari.

„Dacă aveam alte nevoi, duceam banii acolo”, spune liberalul Paul Mursa. „Dacă ați fost la noi în comună, ați văzut că nu prea mai avem ce face. Avem apă, avem iluminat public, un cămin cultural proaspăt recepționat, un after school pe care urmează să-l deschidem într-o lună de zile. Avem doar câțiva kilometri de drumuri neasfaltate, dar am depus proiect pentru ele pe Anghel Saligny. În rest, avem de toate”, a adăugat primarul Paul Mursa pentru Libertatea.”

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău