(FOTO) Pasiunea pentru păpuși a inspirat-o să dezvolte o afacere în designul hainelor. UE i-a oferit suport

27 Ian. 2022, 10:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Ian. 2022, 10:05 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Victoria Cucoș și-a urmat visul din copilărie și-a transformat pasiunea de a croi și coase haine păpușilor în ceva mai mult. Ea a schimbat rolul de designer pe cel de antreprenor.  De la studiile în domeniul design-ului vestimentar și munca într-un atelier mic până la propria companie, acesta a fost parcursul urmat de Victoria.

În prezent Victoria deține două ateliere, unul în orașul natal, Tighina (Bender) și altul la Chișinău. În total sunt angajate 16 persoane, majoritatea fiind femei, iar acum își mărește echipa și este în căutarea unor oameni talentați și dedicați.

În cei aproape 20 de ani în domeniul textilelor, Victoria a înțeles faptul că trebuie să livreze produse de calitate și care-i poartă semnătura. Nu se vede în alte domenii de activitate. Dacă ar fi să o ia de la început, Victoria tot un atelier ar deschide.

Pandemia nu i-a afectat prea mult afacerea, s-a adaptat destul de repede regimului de lucru la distanță.

„Putem face designul vestimentației și la distanță. A fost o perioadă în care am lucrat mai mult timp cu designeri din Moscova, am dezvoltat tipare, modele chiar și câteva colecții pe an. Iată în baza acestei colaborări am acumulat și experiență în lucrul la distanță.”

În prezent, serviciile de atelier sunt disponibile doar pe piața locală, dar Victoria planifică să se extindă și peste hotare.

„Lucrăm pe piața locală, dar avem planuri, o facem pas cu pas, adică nimic nu se întâmplă haotic. Dezvoltăm întreprinderea aici pentru a obține ulterior comenzi din România sau chiar din Europa.”

Întrucât nu avea experiență în gestionarea unei companii, în 2021 a participat la cursurile de mentorat în afaceri – proiectul pilot „BusinessUP”, desfășurat cu suportul financiar al UE, oferit în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Astfel, în 2021, Victoria a beneficiat de mentorat din partea Innei Polisciuk, consultantă în afaceri de pe malul stâng, membră a Asociației Consultanților de Afaceri din Moldova.

„Pentru a gestiona și dezvolta o întreprindere, trebuie să te dezvolți personal”, afirmă Victoria.

 

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău