(FOTO) Pasiunea pentru păpuși a inspirat-o să dezvolte o afacere în designul hainelor. UE i-a oferit suport

27 Ian. 2022, 10:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Ian. 2022, 10:05 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Victoria Cucoș și-a urmat visul din copilărie și-a transformat pasiunea de a croi și coase haine păpușilor în ceva mai mult. Ea a schimbat rolul de designer pe cel de antreprenor.  De la studiile în domeniul design-ului vestimentar și munca într-un atelier mic până la propria companie, acesta a fost parcursul urmat de Victoria.

În prezent Victoria deține două ateliere, unul în orașul natal, Tighina (Bender) și altul la Chișinău. În total sunt angajate 16 persoane, majoritatea fiind femei, iar acum își mărește echipa și este în căutarea unor oameni talentați și dedicați.

În cei aproape 20 de ani în domeniul textilelor, Victoria a înțeles faptul că trebuie să livreze produse de calitate și care-i poartă semnătura. Nu se vede în alte domenii de activitate. Dacă ar fi să o ia de la început, Victoria tot un atelier ar deschide.

Pandemia nu i-a afectat prea mult afacerea, s-a adaptat destul de repede regimului de lucru la distanță.

„Putem face designul vestimentației și la distanță. A fost o perioadă în care am lucrat mai mult timp cu designeri din Moscova, am dezvoltat tipare, modele chiar și câteva colecții pe an. Iată în baza acestei colaborări am acumulat și experiență în lucrul la distanță.”

În prezent, serviciile de atelier sunt disponibile doar pe piața locală, dar Victoria planifică să se extindă și peste hotare.

„Lucrăm pe piața locală, dar avem planuri, o facem pas cu pas, adică nimic nu se întâmplă haotic. Dezvoltăm întreprinderea aici pentru a obține ulterior comenzi din România sau chiar din Europa.”

Întrucât nu avea experiență în gestionarea unei companii, în 2021 a participat la cursurile de mentorat în afaceri – proiectul pilot „BusinessUP”, desfășurat cu suportul financiar al UE, oferit în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Astfel, în 2021, Victoria a beneficiat de mentorat din partea Innei Polisciuk, consultantă în afaceri de pe malul stâng, membră a Asociației Consultanților de Afaceri din Moldova.

„Pentru a gestiona și dezvolta o întreprindere, trebuie să te dezvolți personal”, afirmă Victoria.

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău