FOTO Peste 35 000 de oameni au fost prezenți în aceste zile la „Festivalul Tradițiilor Românești”, la Chișinău

15 Mai 2023, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
15 Mai 2023, 12:54 // Actual //  Romaniuc Victoria

Trei zile de tradiții românești au adus toate regiunile României în inima Republicii Moldova, în cadrul celui mai mare eveniment destinat promovării artei populare românești în Chișinău. Cântecele, dansul și multă voie bună au însoțit atelierele meșterilor populari, de pe ambele maluri ale Prutului, care i-au apropiat pe vizitatorii festivalului de rădăcinile României.

Prezența marilor artiști precum Loredana, Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, dar și Surorile Osoianu, a încins atmosfera pentru oaspeții festivalului care au dansat hore și au savurat spectacole de neuitat. Festivalul a fost prezentat de doi artiști cunoscuți: unul al scenei – Aurelian Temișan, și celălalt, al olăritului – Daniel Leș.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, prezent în aceste zile la festival, a declarat că munca și efortul meșterilor de a păstra vii aceste tradiții sunt un lucru sfânt și este de datoria noastră să îi sprijinim să ducă mai departe aceste meșteșuguri străvechi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Mă bucur că un număr așa mare de oameni a fost alături de noi, acest lucru ne demonstrează că lucrurile care ne unesc dăinuie peste timp”, a mai spus secretarul de stat din cadrul Guvernului Romaniei.

Printre participanții la eveniment s-au numărat și înalți oficiali precum Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Excelența Sa Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, Înaltpreasfințitul Petru, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, dar și primari din România și Republica Moldova.

Festivalul Tradițiilor Românești a deschis „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău