(FOTO) Strugurii din Republica Moldova au ajuns și în Marea Britanie. Câte tone s-au exportat

09 Nov. 2022, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
09 Nov. 2022, 17:37 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Strugurii din Republica Moldova au ajuns și în Marea Britanie, anunță Proiectul Agricultură Performantă în Moldova. Până în prezent, au fost exportate 20 de tone. Întrucât e început de sezon vor fi exportate și alte cantități.

Agricultorii speră că gustul strugurilor moldovenești va cuceri consumatorii din Marea Britanie.

„Este un pas mic pe o nouă piață pentru producătorii de struguri, dar un salt mare pentru exportatorii de produse agricole din Moldova. Diversificarea pieței este un proces complex, dar posibil dacă investim în tehnologii inovative de producere, în infrastructura post-recoltă și siguranța produsului.” menționează Proiectul Agricultură Performantă în Moldova.

Pentru accede piața din Marea Britanie, agricultorii au fost susținuți de USAID.

„USAID Moldova a susținut inițiativa producătorilor de struguri din Moldova de a se conform standardelor internaționale și de a fi competitivi pe piețele din vest.”

Potrivit informațiilor, lunile septembrie-octombrie 2022 ale noului sezon de comercializare a strugurilor târzii din Republica Moldova s-au exportat circa 14 mii de tone de struguri de masă, iar 54% din exporturi fiind pe piețele din vest, cu o creștere de 14% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!