(FOTO) Top țări din Europa în care să te muți în 2021. În listă se regăsește și cea mai fericită țară din lume

08 Sept. 2021, 21:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2021, 21:23 // Au Bani //  MD Bani

După o lungă perioadă de incertitudine în privința călătoriilor, multe persoane amână visul de a se muta în străinătate și a începe o nouă viață. În timp ce țări precum Spania, Franța și Portugalia sunt de mult destinația preferată, alte țări europene încep să atragă interesul oamenilor. Iată un top al țărilor europene în care să te muți în 2021, potrivit Euronews.

Islanda

Vulcani, ghețari și gheizere – nu numai că Islanda este un loc fascinant pentru a trăi geografic, dar se clasează în unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții.

Capitala Reykjavik este vibrantă și plină de cultură. Există o mulțime de baruri și restaurante pentru cei care preferă viața de noapte, dar și peste 60 de muzee, spații de expoziție și galerii pentru pasionații de cultură. Pe parcursul anului au loc și foarte multe festivaluri de muzică și de film.

Nu este un secret că Islanda poate fi scumpă, iar costul mediu de viață pentru o singură persoană este cu siguranță mai mare decât în alte orașe europene. Dar salariile sunt și mai generoase. Cei care lucrează în capitală câștigă, în medie, cu peste 1.000 de euro mai mult în fiecare lună decât cei din Madrid sau Roma.

Costurile de întreținere de bază sunt unele dintre cele mai ieftine din Europa deoarece aproape toată energia electrică provine de la hidrocentrale.

Finlanda

Cine nu și-ar dori să trăiască în cea mai fericită țară din lume? Finlanda a rămas pe locul 1 drept în Raportul Mondial Gallup timp de patru ani consecutivi. Principalii factori luați în calcul au fost PIB-ul pe cap de locuitor, sprijin social, speranța de viață, libertate, generozitate și corupție.

Țara se mândrește cu școli de top, asistență medicală universală și a fost numită cea mai sigură țară din lume în Raportul Forumului Economic Mondial din 2017.

Capitala Helsinki este un loc fantastic pentru a experimenta minunile Finlandei. Este un oraș modern, cu legături excelente de transport către restul țării, precum și cu restul Europei și nu numai.

Estonia

Tallin, capitala Estoniei, se mândrește cu Patrimoniul Mondial UNESCO și este unul dintre cele mai bine conservate orașe din Europa. Deși are un aer medieval, este de fapt un centru tehnologic înfloritor și extrem de avansat digital, ocupând locul trei pentru titlul de orașul cu cele mai multe start-up-uri din Europa.

Mai mult, costul vieții este într-adevăr accesibil. Potrivit Expatistan, Tallinn este mai ieftin de locuit în mai mult de 63% din orașele din lume. Costul mediu pentru închirierea unui apartament este de 400 euro, iar transportul public este gratuit.

Polonia

Polonia este o țără cu istorie bogată, arhitectură uimitoare și economie în creștere rapidă. Frumosul oraș port Gdansk devine o destinație din ce în ce mai populară pentru străini. Clădiri mărețe, muzee și magazinele de chihlimbar sunt atracția orașului. Aici veți găsi o mulțime de restaurante cu fructe de mare, precum și baruri și cafenele pitorești.

Asemănător cu Tallinn, piața locurilor de muncă din Gdansk se află într-un moment interesant, cu numeroase start-up-uri care se extind, totuși salariile nu sunt la fel de mari ca în alte orașe europene. Dar costul general al vieții este mai ieftin față de multe alte orașe din Europa de Vest.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!