Germania trimite primele arme grele în Ucraina: „A fost o decizie corectă să fie trimise acum și în această situație”

22 Iun. 2022, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2022, 17:20 // Actual //  bani.md

Marți, 21 iunie, Ucraina declară că prima livrare de obuziere și alte arme grele furnizate de Germania au ajuns în țară. Acest lucru a fost confirmat inclusiv de partea germană, care a publicat o listă completă a ajutoarelor militare ce vor fi trimise Kievului.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, transmite că țara sa a primit deja un transport de arme grele din partea statului german, asta după ce Ucraina a formulat, în repetate rânduri, cereri în acest sens, care, până marți, 21 iunie 2022, au rămas fără răspuns.

Obuzierele trimise de Germania Ucrainei sunt de tipul Panzerhaubitze 2000, devenite acum, „în sfârșit”, primele armel grele din arsenalul militar al țării invadate de Rusia, trimise de autoritățile de la Berlin.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, a transmis Reznikov pe Twitter.

În mai 2022, Germania anunța că va trimite șapte astfel de obuziere, la care se mai adaugă cele cinci sisteme de artilerie de acest tip promise de Olanda.

Obuzierele Panzerhaubitze 2000 sunt printre cele mai performante arme de artilerie ale Armatei germane, asta pentru că pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 40 de km.

Pe lângă obuzierele cu autopropulsie, autoritățile berlineze anunță o listă întreagă de echipamente militare deja trimise în Ucraina, alături de altele promise și care urmează a fi trimise în curând.

Astfel, Ministerul german al Apărării a declarat că a trimis 14.900 de mine antitanc, 500 de rachete de apărare aeriană marca Stinger și 2.700 de rachete antiaeriene. Pe lângă asta, Germania a furnizat 16 milioane de cartușe pentru arme de mână, dar și 100.000 de grenade de mână.

În ce privește livrările de produse neletale, statul german a trimis 175 de vehicule (inclusiv camioane, autobuze și vehicule de teren), 23.000 de căști de luptă, 10.000 de saci de dormit, 1.200 de paturi de spital și 100 de corturi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO