HUB-ul afacerilor sociale, deschis la Tiraspol, oferă antreprenorilor sociali din zonă consultanță juridică, financiară, precum şi de marketing, pentru a-şi dezvolta afacerile, menite să aducă beneficii societății.
„Folosim toate resursele disponibile pentru a-i ajuta să construiască, aşa cum spunem noi, „O afacere cu inimă mare”. Suntem mândri că în ultimul an, numărul membrilor platformei noastre a crescut. Astăzi suntem deja 50, dar am început cu un număr de 17 beneficiari. Proiectul a fost susţinut de Fundaţia Est Europeană, cu resursele financiare ale Uniunii Europene şi Ambasada Suediei”, susţine Ina Barîşnikova, preşedintele Asociaţiei antreprenorilor sociali din Tiraspol.
Antreprenorii desfăşoară diverse activităţi, menite să susţină copiii, bătrânii, precum şi protecţia mediului.
„Antreprenorii noştri sunt implicaţi în producerea jucăriilor ecologice. O mare parte din ei dezvoltă activităţi destinate copiilor, diverse servicii pentru copiii care au nevoie de ajutor în dezvoltare – psihologice, de logopedie sau servicii de corectare. Sunt şi antreprenori care se implică în dezvoltarea copiilor din punct de vedere al creativităţii – centre de creaţie, sprijin, dezvoltare. Aici avem un moment important – sunt ajutaţi anume copiii din familii social vulnerabile să aibă acces la aceste servicii”, a declarat Ina Barîşnikova, preşedintele Asociaţiei antreprenorilor sociali din Tiraspol.
„Noi avem nevoie să învăţăm să scriem planuri de afaceri, noi trebuie să înţelegem că nu este suficient doar să acoperim cheltuielile, dar trebuie să aducem şi profit organizaţiei. Aici suntem învăţaţi să dezvoltăm antreprenoriatul social”, afirmă Irina Plagova, beneficiară a HUB-ului.
„Susţinerea este foarte importantă, mai ales pentru antreprenorii începători. Multe răspunsuri la întrebările noastre nu pot fi găsite pe internet. Aici am apelat şi am primit ajutor clar şi concret”, precizează şi Ana Slobodeniuc, o altă antreprenoare.
În cadrul programului de susținere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanțarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obținut un sprijin financiar în valoare de 37.500 euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.