FOTO, VIDEO Antreprenorii din Tiraspol, ghidaţi în afaceri datorită susţinerii financiare a Uniunii Europene

17 Ian. 2024, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2024, 16:15 // Actual //  bani.md

HUB-ul afacerilor sociale, deschis la Tiraspol, oferă antreprenorilor sociali din zonă consultanță juridică, financiară, precum şi de marketing, pentru a-şi dezvolta afacerile, menite să aducă beneficii societății.

„Folosim toate resursele disponibile pentru a-i ajuta să construiască, aşa cum spunem noi, „O afacere cu inimă mare”. Suntem mândri că în ultimul an, numărul membrilor platformei noastre a crescut. Astăzi suntem deja 50, dar am început cu un număr de 17 beneficiari. Proiectul a fost susţinut de Fundaţia Est Europeană, cu resursele financiare ale Uniunii Europene şi Ambasada Suediei”, susţine Ina Barîşnikova, preşedintele Asociaţiei antreprenorilor sociali din Tiraspol.

Antreprenorii desfăşoară diverse activităţi, menite să susţină copiii, bătrânii, precum şi protecţia mediului.

„Antreprenorii noştri sunt implicaţi în producerea jucăriilor ecologice. O mare parte din ei dezvoltă activităţi destinate copiilor, diverse servicii pentru copiii care au nevoie de ajutor în dezvoltare – psihologice, de logopedie sau servicii de corectare. Sunt şi antreprenori care se implică în dezvoltarea copiilor din punct de vedere al creativităţii – centre de creaţie, sprijin, dezvoltare. Aici avem un moment important – sunt ajutaţi anume copiii din familii social vulnerabile să aibă acces la aceste servicii”, a declarat Ina Barîşnikova, preşedintele Asociaţiei antreprenorilor sociali din Tiraspol.


„Noi avem nevoie să învăţăm să scriem planuri de afaceri, noi trebuie să înţelegem că nu este suficient doar să acoperim cheltuielile, dar trebuie să aducem şi profit organizaţiei. Aici suntem învăţaţi să dezvoltăm antreprenoriatul social”, afirmă Irina Plagova, beneficiară a HUB-ului.


„Susţinerea este foarte importantă, mai ales pentru antreprenorii începători. Multe răspunsuri la întrebările noastre nu pot fi găsite pe internet. Aici am apelat şi am primit ajutor clar şi concret”, precizează şi Ana Slobodeniuc, o altă antreprenoare.

În cadrul programului de susținere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanțarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obținut un sprijin financiar în valoare de 37.500 euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău